CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ČERENAK Avguštin (Avgust)
Foto: Avgust Čerenak. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

ČERENAK, Avguštin (Avgust)


Rojen: 
8. avgust 1940, Hudinja (občina Vitanje)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v hribovitem naselju Hudinja nad Vitanjem. Po končani osnovni šoli v Vitanju se je zaposlil kot delavec v tovarni EMO Celje.

Gasilec je od leta 1954. Kot šestnajstletnik je sodeloval pri gašenju prvega požara, ko je bil star 18 let, pa je odšel v Medvode in zaključil gasilsko šolo ter opravil izpit za nižjega gasilskega častnika. Potrebe po strokovno usposobljenih gasilcih so bile velike in tako je s triindvajsetimi leti postal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Vojnik in na tem mestu ostal 35 let, do leta 1998. Obenem je 18 let opravljal funkcijo poveljnika gasilskega sektorja Sever, ki je tedaj povezoval 11 prostovoljnih gasilskih društev, vse od Ljubečne do Šmartnega v Rožni dolini ter Dobrne. Kot vodja sektorja, med tremi takratnimi največjega, je organiziral skupne vaje in tečaje za vseh enajst društev. V obeh funkcijah je sodeloval v gašenju približno stopetdesetih požarov, od običajnih do velikih industrijskih. Vodil je intervencije v Vojniku in v sektorju.

Avgust Čerenak v Gasilski zvezi Vojnik-Dobrna že več let opravlja delo predsednika Komisije za delo s starejšimi gasilci in je tudi član Upravnega odbora Gasilske zveze Vojnik-Dobrna.

Je prejemnik listine o častnem članstvu – častni poveljnik, priznanj gasilske zveze II. in I. stopnje, gasilske plamenice III., II. in I. stopnje, gasilskih odlikovanj III., II. in I. stopnje, značke za dolgoletno delo – 50 let, značke za delo v operativi – 30 let, odlikovanja za posebne zasluge in plakete veterana.

Leta 2004 je za dolgoletno ustvarjalno in aktivno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Vojnik in za pomoč krajanom prejel zlati vojniški grb.

Leta 2012 je prejel drugo najvišje državno gasilsko priznanje kipec gasilca, ki ga podeljuje Gasilska zveza Slovenije.


Povzela: Lea Sreš


Dela

Viri in literatura

K. Jurgec: Avgust Čerenak, častni poveljnik PGD Vojnik, Ogledalo 2010, št. 78, str. 7
K. Jurgec: Avgust Čerenak, član PGD Vojnik – prejemnik Priznanja »kipec gasilca«, Ogledalo 2012, št. 89, str. 7
Arhiv občine VojnikGlej tudi

link   Avgust Cerenak, clan PGD Vojnik – prejemnik Priznanja »kipec gasilca« (Moja obcina)


Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.11.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5