CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ČETINA Jože
Foto: www.mf.uni-lj.si
Galerija slik

ČETINA, Jože


Rojen: 
20. oktober 1927, Celje
Umrl:  20. september 2017, Celje


Kraj delovanja: 


Primarij Jože Četina, doktor medicine in specialist za anesteziologijo in reanimacijo, se je rodil v Celju, v Celju dokončal osnovno šolo in gimnazijo, nato pa doštudiral medicino leta 1953 v Zagrebu. Po diplomi se je zaposlil v celjski bolnišnici in v njej ostal vse do upokojitve leta 1987.
Že med stažiranjem na kirurgiji in ginekologiji ga je posebno privlačilo anesteziranje, ki so ga do takrat večinoma morali opravljati mlajši zdravniki oz. stažisti. Jeseni 1956 je zaprosil za specializacijo iz anesteziologije in tako kot šesti zdravnik iz celjske bolnišnice opravil šestmesečni tečaj iz anesteziologije in reanimatologije na Kirurški kliniki v Ljubljani. Nato je do leta 1960 delal kot anesteziolog na kirurškem oddelku, kasneje pa do leta 1966 na ginekološko – porodniškem oddelku celjske bolnišnice. V svoje strokovno delo je uvedel vrsto izboljšav; med drugim leta 1962 anestezijo z dušikovim oksidulom, istega leta pa je v Ljubljani kot prvi zdravnik iz celjske bolnišnice opravil specialistični izpit iz anesteziologije in reanimatologije.
Kot ugleden strokovnjak in odličen organizator je dosegel, da je bil leta 1966 v celjski bolnišnici ustanovljen samostojni oddelek za anesteziogijo in reanimacijo. Do tega obdobja so bili anesteziologi vključeni v organizacijsko shemo operativnih oddelkov, zaradi nesamostojnosti pa je bil njihov razvoj mogoč le v omejenem obsegu. Po osamosvojitvi je pod vodstvom dr. Četine služba hitro napredovala in se tudi kadrovsko okrepila. Leta 1966 je imela 2 zdravnika in 2 medicinski sestri, leta 1986 pa 14 zdravnikov in 33 medicinskih sester.
Dr. Četina je vsa leta svojega dela v celjski bolnišnici sodeloval tudi v širših, pogosto mednarodnih strokovnih združenjih in tako med sodelavci kot tudi v širših strokovnih krogih užival ugled odličnega strokovnjaka in nesporne etične osebnosti.
Njegovo znanje je bilo dragoceno tudi za Gorsko reševalno službo, v kateri je delal vse od leta 1954 in zato tudi prejel številna priznanja in odlikovanja.
Leta 1997 je prejel zlati celjski grb za življenjsko delo na medicinskem področju.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

B. Jeranko: Jabolko ne pade daleč od drevesa, Novi tednik 1999, št. 18, str. 48
Gradivo utemeljitve za podelitev zlatega celjskega grba Jožetu Četini, Celje 1997Glej tudi

link   Gore in ljudje
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 12.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5