CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ČIBEJ Jože Andrej
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ČIBEJ, Jože Andrej


Rojen: 
26. avgust 1953, Ljubljana
Umrl:  16. november 2011, Trbovlje


Kraj delovanja: 


Jože A. Čibej se je rodil 26. avgusta 1953 v Ljubljani, večino svojega življenja pa preživel v Trbovljah, kamor se je preselil s starši. Tam je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo, leta 1971 pa se je vpisal na FNT (Fakulteta za naravoslovje in tehnologijo) v Ljubljani, smer tehnična matematika. Leto pozneje je vpisal še študij ekonomije. Po diplomi na FNT leta 1975 se je zaposlil v Strojni tovarni Trbovlje kot sistemski inženir analitik, leto pozneje je diplomiral še na ekonomiji. Leta 1979 je končal podiplomski študij tako na FNT kot tudi na EF, kjer pa je že 1977. postal honorarni asistent. Leto zatem se je tudi redno zaposlil kot asistent za matematiko.

Od leta 1978 je bil poročen z Danijelo Čibej, profesorico slovenskega jezika, s katero je dobil tri otroke. Poleg pedagoškega dela se je intenzivno ukvarjal s pisanjem strokovne literature. Za seboj je pustil obsežno zbirko gradiva, ki obsega skoraj sedemsto naslovov, od tega okoli štirideset izvirnih znanstvenih člankov, več kot deset preglednih znanstvenih člankov, prek sto strokovnih člankov s področja finančne matematike in ekonomije, več monografij, univerzitetnih in visokošolskih učbenikov, več kot devetdeset drugih študijskih gradiv za študente ekonomije ter več priročnikov, zlasti s področja bančništva. Pisal je za strokovne revije, kot so Bančni vestnik, Ekonomska revija, Revizor, Naše gospodarstvo, Obzornik za matematiko in fiziko, Denar, Finance, Presek, sodeloval je s portalom E-revir, v katerem objavljajo predvsem zasavski avtorji itn.

Kljub obilici službenih obveznosti je bil izredno vsestranski človek, saj bil v mlajših letih član ljubiteljskega gledališča v Trbovljah, igralec, režiser in pisec. Za to svoje delo je leta 1999 prejel priznanje Tončke Čeč. Bil je med ustanovnimi člani trboveljskega kluba Lions, ki še vedno deluje in pomaga slepim in slabovidnim, nekaj časa pa je bil tudi konzul zasavskega omizja Slow food.


Dela

- Matematika za poslovno rabo
- Poslovno računovodstvo in statistična analiza pojavov
- Kako izračunati obresti
- Matematika za poslovneže
- Matematika za računovodje in finančnike
- Kombinatorika, verjetnostni račun, statistika:priročnik za učitelje
- Verjetnostni račun
Viri in literatura

- osebni arhiv družine


Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 17.5.2017, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5