CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ČREPINŠEK Franc
Foto: Franc Črepinšek. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

ČREPINŠEK, Franc


Rojen: 
3. september 1943, Rakova Steza (občina Vojnik)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval na Frankolovem, nato pa je nadaljeval šolanje za zidarja ter na gradbenem centru v Ljubljani dokončal šolo za gradbenega delovodjo.

Franca Črepinška zaznamuje dolgoletno dejavno in prostovoljno delo v Krajevni skupnosti Frankolovo in v različnih društvih. Od leta 1982 do 1989 je bil predsednik Sveta Krajevne skupnosti Frankolovo, od leta 1989 do 1991 podpredsednik, več mandatov član Sveta Krajevne skupnosti Frankolovo, sodeloval je v različnih komisijah in odborih.
V času njegovega predsednikovanja se je zavzemal za širjenje in obnovo infrastrukturnih objektov, kar je predstavljalo za kraj velike pridobitve. To so bile: obnova lastnih prostorov za delovanje krajevne skupnosti, gradnja mrliške vežice, ureditev pokopališča, nekaj kilometrov asfaltnih cest, obnova krajevnega vodovoda, izgradnja vodovoda v Rakovo Stezo. Dejavno je sodeloval pri prestavitvi trase ceste v Lindeku, ceste v Lipi, sanaciji plazu na cesti Frankolovo – Socka, gradnji mostu v Rovah, ureditvi skladišča v parku za potrebe krajevne skupnosti, nakupu zemljišča in priprave načrtov za bazen Frankolovo, napeljavi dela vodovoda na Gojki …

Je dolgoletni aktivni član Prosvetnega društva Anton Bezenšek Frankolovo, od leta 1980 do 1982 njegov predsednik in član nadzornega odbora. S strokovnim znanjem in delom je društvu pomagal pri urejanju lasnih prostorov. Je bil dolgoletni član Moškega pevskega zbora Anton Bezenšek Frankolovo, za kar je prejel zlato Gallusovo priznanje. Je ustanovni član seksteta Lindek, v katerem deluje še danes.

Kot gradbeni strokovnjak je v letu 2004 organizacijsko in s prostovoljnim delom zapustil neizbrisan pečat pri izgradnji Aletinega doma na Frankolovem, v letu 2005 pa pri obnovi domačega župnišča.

Za dolgoletno ustvarjalno in dejavno prostovoljno delo na Frankolovem ter sodelovanje v različnih društvih in organizacijah je leta 2005 prejel zlati vojniški grb.


Avtorica besedila: mag. Mojca Skale


Dela

Viri in literatura

J. Vovk: Prejemnik zlatega grba občine Vojnik 2005, v: Ogledalo, 2006, št. 53, str. 10 Informacije posredoval Franc Črepinšek (avgust 2019)
Arhiv Občine Vojnik.Glej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 17.12.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5