CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠALAMON Arpad
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ŠALAMON, Arpad


Rojen: 
7. september 1930, Subotica (Srbija)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Po diplomi na Pedagoški akademiji leta 1954 je bil eden prvih učiteljev modernega likovnega pouka v Prekmurju. Od 1961. leta je poučeval tehniško vzgojo na OŠ v Velenju. Za vzorno in uspešno delo z učenci je prejel več visokih odlikovanj in pohval (Kidričevi nagradi). Izdal je štiri knjige o modelarstvu in tehniški kulturi (ABC Tehnike v Zagrebu in Tehničke novine v Beogradu). Na Zavodu za šolstvo celjske regije je bil inšpektor za likovni pouk.
Po upokojitvi se je pričel intenzivneje ukvarjati z likovno dejavnostjo in umetniško grafiko. Posebno v mali grafiki in ex-librisu ga uvrščajo med najaktivnejše umetnike v svetu, saj so njegovi grafični odtisi v arhivih knjižnic, galerij in zbirateljev domala po vseh kontinentih. Je član Društev EX LIBRIS Slovenije (častni član), KBK Madžarske, Srbije, Češke, Poljske in Kitajske. Vpisan je v enciklopedijo Likovnih umetnikov Madžarske in v Enciklopedijo likovne umetnosti Južne Madžarske. Je član LIONS CLUBA, častni član Društva upokojenih pedagoških delavcev Slovenije in častni član Društva modelarjev v Velenju, član VIZIJE, društva gibalno oviranih oseb, član SOŽITJA, društva za pomoč osebam z motnjami v duševnem in telesnem razvoju, aktiven pa je še v nekaterih društvih s posebnimi nameni.
Je član Društva likovnikov in fotografov v Konjicah in član Društva šaleških likovnikov v Velenju.
Dela

 


Viri in literatura

 Informacije posredoval: Arpad Šalamon (2015).


Glej tudi

link   Skala TV
link   Galerija Ludens


Prispeval/-a: Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice
Zadnja sprememba: 11.6.2020, Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5