CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠOPAR Ivan
Foto: Ivan Šopar. Avtor fotografije: dr. S. Šopar. Vir: arhiv družine Šopar
Galerija slik

ŠOPAR, Ivan


Rojen: 
21. junij 1888, Dol pri Hrastniku
Umrl:  28. maj 1973, Vojnik


Kraj delovanja: 


Rodil se je očetu Martinu in Uršuli Šopar v zaselku Kovk na Dolu pri Hrastniku. Osnovno šolo je obiskoval na Dolu pri Hrastniku. Šolanje pa je leta 1905 nadaljeval na orglarski šoli Karla Bervarja v Celju ter jo leta 1908 uspešno zaključil.

Leta 1914 se je poročil s svojo izbranko Kristino Skaza ter se z njo preselil v Šempeter v Savinjski dolini. V zakonu se jima je rodilo osem otrok. Leta 1915 je bil dodeljen v sanitetno četo cesarsko kraljeve vojaške bolnice Knittelfeld v Avstriji. Opravljal je službo ordonanca pri vojaškem kuratu Franu Bonaču. Prvo zaposlitev je dobil v Rogatcu, nato v Šempetru, leta 1920 pa je v Vojniku nastopil službo organista. Ob igranju orgel in vodenju cerkvenega pevskega zbora je vodil tudi pevsko društvo LIRA. Ob začetku druge svetovne vojne so ga Nemci kot zavednega Slovenca aretirali, hišo zaplenili in družino izselili. Odpeljan je bil v Stari pisker v Celje, od koder so ga julija 1941 izpustili. Zavetje so našli pri družini Wolf v Šempetru. Srečno naključje je bilo, da je dobil službo v Westnovi tovarni v Celju in je tako z zaslužkom lahko preživljal svojo družino. Na svoj dom se je družina vrnila šele po osvoboditvi avgusta 1945. Dolga leta je vodil cerkveni zbor in plodovito komponiral. Ustvarjalen in mnogim za vzor je bil do konca svojega življenja.

Umrl je na svojem domu star 84 let. Pokopan je na pokopališču v Vojniku. Po njem je poimenovano v letu 2015 ustanovljeno Katoliško-kulturno društvo “Ivan Šopar” Vojnik.


Avtor besedila: Marko Zdovc, Turistično društvo Vojnik


Dela

Viri in literatura

Ivan Šopar, organist in skladatelj, Vojnik 2015
dr. S. Šopar: Družinska zapuščina Ivana Šoparja: diploma orglarske šole Ivana Šoparja (15. 9. 1905−16. 7. 1908)
M. Zdovc: Zapiski s pogovora s sinom Ivana Šoparja, dr. Slavkom Šoparjem (maj 2019)
Glej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 17.12.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5