CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠPANZEL Rudolf
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ŠPANZEL, Rudolf


Rojen: 
18. december 1948, Griže
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rudolf Španzel, akademski slikar in grafik, je odraščal v Zabukovici pri Žalcu. Po končani osnovni šoli v Grižah se je vpisal na Srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani. Leta 1969 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Maksimu Sedeju. V letu 1973 je pri prof. Janezu Berniku končal specialko za slikarstvo, dve leti kasneje pa pri profesorjih Riku Debenjaku in Marjanu Pogačniku specialko za grafiko. Od leta 1971 živi v Ljubljani, kjer ustvarja kot svobodni umetnik. Leta 1984 se je poročil z Biljano Unkowski, tudi slikarko, s katero imata sina Doriana.
Začel je z najbolj osnovno tehniko grafike lesorezom in linorezom, nato se je posvetil bolj zahtevnim grafičnim tehnikam, kot so: globoki tiski, jedkanice, suhe igle, akvatinte in mezzotinte. Kasneje se je posvetil tudi litografiji, sitotisku in mešanim tehnikam. Je eden izmed pomembnejših promotorjev slovenske grafične šole. Je avtor portretov na slovenskih tolarskih bankovcih, oblikoval je tudi znamke (npr. Barbare Celjske). Po naročilu celjskega pokrajinskega muzeja je upodobil rodbino celjskih na podlagi njihovih ohranjenih lobanj.
Njegov slikarski svet predstavljajo portretne podobe, figuralne in druge kompozicije. V svoja dela vključi vrsto izbranih posebnosti, izstopajo posebna oblačila, blago, pohištvo ali drugi predmeti. V njegovih delih sta še posebej poudarjena realizem in simbolika. Španzel je avtor številnih portretov znanih Slovencev (npr. Franca Rodeta), ukvarja pa se tudi z oblikovanjem vitražev, interjerjev in skulptur.
Sam je razstavljal doma in na tujem, sodeloval je tudi na številnih skupinskih razstavah po vsem svetu. Leta 1985 je prejel nagrado Prešernovega sklada za umetniške dosežke na področju figuralike. V letu 2000 ga je občina Žalec proglasila za častnega občana. Od leta 2003 vsako leto vodi slikarsko in grafično poletno šolo Chiaroscuro v dvorcu Novo Celje.Dela

IZBRANA DELA:
JOKAJOČE DEKLE, 1974
GOSPODAR MUH, 1990-1994
TURČIN, 1991
VERA, LJUBEZEN, UPANJE, 1990
ZAMAH ANGELA, 1995
SMRT IN NEVESTA, 1995
LOTOVI HČERI, 1998
GRAFIČNA MAPA ŠESTIH PORTRETOV VELIKIH CELJANOV, 1999
Viri in literatura

L. Menaše: Rudi Španzel, Ljubljana 1983
ZKŠT Žalec: Rudi Španzl, akademski slikar in grafik , Žalec 2001
D. Kladnik: Rudi Španzl, Adria Airways In Flight Magazin 1997, št. 2, str.108-113
M. Moškon: O slikarju in grafiku Rudiju Španzlu iz Zabukovice, Savinjski občan 1981, št. 6, str. 6Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5