CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠPENDL Irena
Foto: Osebni arhiv I. Š.
Galerija slik

ŠPENDL, Irena


Rojena: 
4. januar 1951, Ptuj
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Rojena je bila v učiteljski družini, gimnazijo je končala v Celju in leta 1973 diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani pri profesorjih M. Sedeju in Z. Didku. Slikarsko specialko je končala leta 1975 pri Z. Didku in K. Mešku.
Dvanajst let je delala v prosveti, najprej kot učiteljica likovne vzgoje na osnovni in nato na srednji šoli, opravljala pa je tudi andragoško delo. Članica Združenja slovenskih likovnih umetnikov je od leta 1975, od leta 1986 pa do upokojitve je delala kot svobodna likovna ustvarjalka. Živi z akademskim slikarjem in grafikom Ignacem Kofolom v Ljubljani.
Imela je več kot 20 samostojnih razstav – tudi v Likovnem salonu v Celju in Savinovem salonu v Žalcu, in preko 70 skupinskih razstav po Sloveniji in zunaj njenih meja. Udeležila se je tudi šestih likovnih kolonij. Ukvarja se tudi z ilustracijo, grafiko, oblikovanjem nakita in opremo knjig, sodeluje pa tudi pri drugih oblikovalskih projektih (Zlatarstvo Močnik, Elvelux, Ljubljanski spominek itd.).


Biografsko geslo je pripravil A. D. in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

I. Špendl: Podatki o življenju in delu, posredovani Domoznanskemu oddelku Osrednje knjižnice Celje 31. 8. 2006 za namen Celjskega biografskega leksikona.


Glej tudi

link   Kofol-Špendl
link   Wikipedija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 15.3.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5