CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠPILJAR Cvetka
Foto: Osebni arhiv C. Š.
Galerija slik

ŠPILJAR, Cvetka


Rojena: 
2. avgust 1956, Celje
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


V Celju je zaključila osnovno in srednjo šolo, nato pa leta 1983 končala šolanje za plesno učiteljico v Ljubljani. Kot plesna pedagoginja je leta 1983 začela delati na osnovnih in srednjih šolah in pripravljati učence zaključnih razredov na valete in maturantske plese. Znanja, ki si jih je pridobila z diplomo Plesne zveze Slovenije in Fakultete za šport RS v Ljubljani, si je pridobila za svoje delo ne le ustrezna praktična ampak tudi pedagoška znanja. Področje svojega dela je zato kmalu razširila in leta 1990 začela s tečaji v svoji šoli Plesni val. Šola je ponudila plesna znanja s področja družabnih in športnih plesov vsem generacijam v Celju in širši okolici. Po zgledu slovenskih »klasičnih« plesnih avtoritet (Simončiča, Jenka) prireja plesne zabave (vsako tretjo soboto v Celjskem domu), ki vzgajajo ljubitelje kvalitetnih plesnih znanj. S slogani Slovenija pleše – razgibajmo življenje in Ne droga, ne stres – mi smo za ples, zna pritegniti h kvalitetnemu druženju vse generacije – predvsem mlade. Njena plesna šola že več let zapored kot edina v Celju nosi naziv Dobre plesne šole.
Omeniti velja tudi njene zasluge na področju športnega plesa, saj je vzgojila prve športne plesalce – Celjane. Leta 1998 je v Celju prvič organizirala državno prvenstvo v standardnih plesih in nato leta 2001 še v show plesih. V mesto je pripeljala že vrsto zvenečih trenerskih in koreografskih imen, ki so opazno zaznamovala razvoj lokalne plesne scene.
Leta 2003 je uspela s 1128 maturantskimi plesnimi pari, ki so hkrati zaplesali na celjskih ulicah, mesto zapisati tudi v Guinessovo knjigo rekordov (leto kasneje jih je plesalo že 1400).
Zaradi izredno uspešne afirmacije plesa različnih zvrsti v Celju ji je občina Celje v letu 2005 podelila bronasti grb.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

Gradivo predloga za podelitev občinskega grba, ki ga je z utemeljitvijo vred pripravila Ana Pavlica; Celje, 2005.


Glej tudi

link   Plesni val


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 15.3.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5