CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠTOLFA Franc
Foto: www.szd.si
Galerija slik

ŠTOLFA, Franc


Rojen: 
21. februar 1932, Ljubljana
Umrl:  20. april 2012, Celje


Kraj delovanja: 


Primarij dr. Franc Štolfa je od leta 1938 živel v Celju. Po zaključenem študiju medicine v Ljubljani se je zaposlil kot zobozdravnik v Celju in bil do leta 1992 vodja zobozdravstvene službe ŽZD Maribor – OA Celje. Je dolgoletni aktivni član Društva Zobozdravstvenih delavcev Celje, vodil ga je do leta 1993, bil je tudi podpredsednik Društva Zobozdravstvenih delavcev Slovenije in predsednik odbora za zgodovino stomatologije pri tem društvu. Z zgodovino stomatologije se je namreč ljubiteljsko ukvarjal že od študentskih let.
Kot eden najbolj aktivnih in uspešnih društvenih članov je objavil okoli 350 člankov v strokovnem in poljudnem časopisju, izdal knjigi Socialno in zdravstveno varstvo na slovenskih železnicah in Ljudsko zobozdravstvo na Slovenskem. Urejal je tudi zobozdravstveni občasnik Radiks, ki je presegal meje celjskega območja.
Posebnost prim. dr. Štolfe je dolgoletno zbiranje literature in materialne dediščine s področja zobozdravstva. Zato je njegova zasluga, da danes Muzej novejše zgodovine v Celju hrani in prezentira edinstveno Slovensko zbirko zobozdravstva, ki z gradivom, instrumenti in medicinsko opremo ilustrira razvoj zobozdravstvene stroke pri nas.
Za njegovo delo na področju medicine, predvsem za ureditev zobozdravstvene zbirke v Muzeju novejše zgodovine Celje, mu je mestna občina leta 1995 podelila srebrni celjski grb.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

F. Štolfa: Zbirka starih zobozdravstvenih instrumentov, pripomočkov in opreme v Muzeju novejše zgodovine v Celju, Zobozdravstveni vestnik 2005, št. 3/5, str. 317–318
Gradivo utemeljitve pobude za dodelitev srebrnega celjskega grba v letu 1995, ki ga je pripravila služba župana in občinskega sveta. Tipkopis, Celje 1995.Glej tudi

link   Cobiss bibliografija
link   Zobozdravstvena zbirka (Muzej novejše zgodovine Celje)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5