CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠTOR Franjo
Foto: Franjo Štor. Zasebni arhiv.
Galerija slik

ŠTOR, Franjo


Rojen: 
25. november 1854, Teharje
Umrl:  2. oktober 1919, Gradec/Graz (Avstrija)


Kraj delovanja: 


Dr. Franjo Štor je bil odvetnik, politik, narodni buditelj, ustanovitelj prvih teharskih društev in narodnjak doma iz Teharij, ki je službeno deloval v Ljubljani. Aktivno je sodeloval v ljubljanskem političnem, kulturnem in društvenem življenju. Bil je član Narodne čitalnice v Ljubljani. Izvoljen je bil v čitalniški odbor predsednika in urednika Novic Janeza Bleiweisa, kjer je kot odbornik sodeloval v odseku za besedo in za plese. Kot odbornik je bil tudi član ljubljanske šolske in narodnoobrambne organizacije Družbe sv. Cirila in Metoda.

Kljub delu in družini v Ljubljani se je redno vračal nazaj na rodno Teharje, kjer je aktivno sodeloval v teharskem političnem in društvenem življenju. V času zaostrenih političnih in kulturnih bojev med slovensko in nemško stranjo je aktivno vodil slovensko politično propagando proti vse večjemu nemškemu vplivu v teharski občini. Večkrat je bil govornik na teharskih političnih shodih in pomembnejših društvenih dogodkih ter sestankih. Bil je idejni vodja in podpornik nastanka prvih slovenskih društev na Teharjah. V času občinskih volitev na Teharjah med letoma 1895 in 1905 je zasedal mesto predsednika volilnih shodov za slovensko stran in vodil volilno kampanjo teharskih narodnjakov. Tako je na njegovo pobudo nastalo prvo slovensko društvo teharska podružnica Družbe sv. Cirila in Metoda. Društvu je ob ustanovitvi namenil 100 goldinarjev. Med drugim je bil slavnostni govornik ob ustanovitvi društva januarja 1893 in velikim političnim shodom leta 1905 na Teharjah, ko je tudi pripravil posmrtnico ob smrti hrvaškega škofa in zagovornika jugoslovanske ideje Josipa Juraja Strossmayerja. Na njegovo pobudo so večkrat razpravljali tudi o regulaciji Voglajne, kjer je sam podal tudi konkretne rešitve, med drugim tudi v štajerskem deželnem svetu. Leta 1905 je bil imenovan za krajevnega šolskega nadzornika v občini Teharje. Na Teharjah je bil posestnik in graščak, ki je imel tudi svojega kočijaža Matijo Valenčaka. Graščina s parkom na Teharjah, danes znana pod imenom Mlinarjev Janez, je bila nekoč last Franja Štora, ki jo je kupil leta 1904.

Franjo Štor je bil med drugim tudi pobudnik prižiganja kresov pri sv. Ani na predvečer 5. julija, ko sta godovala slovanska svetnika in apostola Ciril in Metod, po katerem je bilo poimenovano tudi prvo teharsko društvo. Bil je mecen in finančni podpornik različnih teharskih družbenih dogodkov in praznovanj. Za svojo politično delo v občini, razvoj in podpiranje slovenskih društev na Teharjah in za razvoj slovenske narodne zavesti ga je slovensko usmerjeno teharsko občinsko vodstvo predlagalo za častnega občana, za kar je bil imenovan na februarski občinski seji 1901. Umrl je leta 1919 v Gradcu na Štajerskem.


Avtor besedila: Matej Ocvirk


Dela

Viri in literatura

Iz Teharjev, Domovina 1905, št. 54, str. 2
Kres na Teharjih, Slovenski narod 1901, št. 151, str. 3
M. Ocvirk: Društva in društveno življenje na Teharjah do 2. svetovne vojne, Kronika 2016, št. 1, str. 93–94
M. Ocvirk: Županove zdrahe, tegobe in radosti, Zgodovina za vse 2014, št. 2, str. 67–68
Šolska vest, Domovina 1905, št. 54, str. 2
Teharsko graščino, Domovina 1904, št. 33, str. 191
Umrl je, Nova doba 1919, št. 108, str. 2
Zgodovinski arhiv Celje. Fond Občina Teharje 1863-1949 ZAC/0062Glej tudi

link   Teharje


Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 28.12.2017, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5