CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠULIGOJ Avgust
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ŠULIGOJ, Avgust


Rojen: 
19. november 1900, Doljni Zemon
Umrl:  21. junij 1984, Trbovlje


Kraj delovanja: 


Ustanovitelj in dolgoletni vodja mladinskega pevskega zbora Trboveljski slavček se je rodil v Dolnjem Zemonu, v Trbovlje pa je prišel kot ubežnik pred fašizmom. Pred prihodom v rdeče revirje je končal izobraževanje na goriškem učiteljišču.

Šuligoj se je na vodenje zbora že pred prihodom v Trbovlje pripravljal s kombiniranjem študija socialnih razmer in problematike mladinskega zborovskega petja. Je avtor priročnika Mladinsko zborovsko petje. Njegov trud se je vsekakor obrestoval, saj je bil zaslužen za prevetritev slovenskega mladinskega petja, s Slavčkom pa je zaslovel tudi širom po Evropi. Šuligoj je bil tudi pobudnik izvedbe prvega pevskega mladinskega festivala leta 1934 v Ljubljani. Mladinski pevski zbor Trbovlje-Vode je ustanovil v Trbovljah leta 1930 in ga vodil do začetka druge svetovne vojne. Zbor se je kasneje preimenoval v Trboveljski slavček, zanj pa so pesmi ustvarjali znani in cenjeni jugoslovanski skladatelji, npr. Emil Adamič.


Dela

Viri in literatura

- Roman Rozina (2006): Zasavski rokovnik. Zagorje ob Savi, RCR.
- Roman Rozina (2013): V tri krasne: vodnik po Zasavju. Zagorje ob Savi, RCR.Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 17.5.2017, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5