CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠUMER Viljem
Foto: Osebni arhiv V. Š.
Galerija slik

ŠUMER, Viljem


Rojen: 
6. julij 1943, Ljubečna pri Celju
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v obrtniški družini na Ljubečni pri Celju. Starši so se ukvarjali s trgovino, gostinstvom in opekarništvom, sin pa je po končani šoli začel leta 1964 kot samostojni avtoprevoznik. To obrt je opravljal do leta 1979, nato pa se je preusmeril v izdelavo različnih vzmeti in drugih kovinskih elementov.
V začetku je delavnica zaposlovala 4 delavce, postopoma pa je podjetje raslo, tako da sedaj (2003) v podjetju dela preko 70 ljudi (tudi žena in sin) pretežno iz bližnje okolice. Začetki so bili težki, saj se je bilo treba zlasti v fazi uveljavljanja in rasti spoprijeti z novimi znanji, poslovnimi partnerji in zahtevnimi tržišči, velika naloga pa je seveda tudi doseženo zadržati, ohranjati konkurenčnost in poslovni ugled. Podjetje nenehno izboljšuje svoje poslovanje z investicijami v avtomatizacijo delovne tehnologije, v izobraževanje zaposlenih, v nove proizvodne, poslovne in skladiščne prostore ter ekologijo.
Podjetje se danes ukvarja z izdelavo najzahtevnejših vzmeti, vzmetnih elementov in sorodnih izdelkov iz najrazličnejših materialov za zahtevno domače in tuje tržišče.
Leta 1997 so pridobili certifikat kakovosti SIST 9001:2000, leta 2001 pa VDA 6.1.
Za uspešen razvoj od obrtnika do podjetnika je leta 2003 prejel bronasti celjski grb.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

Brošura "11. April, praznik Mestne občine Celje", Celje 2003, str. 15
M. Gracer: Gradivo predloga za dodelitev srebrnega celjskega grba za leto 2003 Viljemu Šumru
M. Kern: Izjemno prilagodljivi in razvojno usmerjeni: Viljem Šumer, proizvodnja vzmetnih in drugih elementov, Ljubečna pri Celju, Obrtnik 2006, št. 5, str. 93Glej tudi

link   Šumer d.o.o.


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 8.9.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5