CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠUSTERŠIČ Zvonimir
Foto: www.szd.si
Galerija slik

ŠUSTERŠIČ, Zvonimir


Rojen: 
4. januar 1912, Krško
Umrl:  januar 2006, Celje


Kraj delovanja: 


Docent dr. Zvonimir Šusteršič (priimek pogosto zapisan tudi kot Šušteršič) je bil rojen v Krškem, splošno medicino pa je doštudiral leta 1936 v Zagrebu. Leta 1942 je opravil specialistični izpit iz kirurgije in bil leta 1948 imenovan za predstojnika kirurškega oddelka in ravnatelja celjske bolnišnice. Leta 1958 je postal primarij, leta 1963 docent, leto kasneje je opravil specialistični izpit iz urologije, v letu 1976 pa je pridobil naziv svetnika.
Delo ravnatelja bolnišnice je opravljal do leta 1955, predstojnik kirurgije je bil do leta 1965, predstojnik urološkega oddelka do leta 1977, upokojil pa se je leta 1981.
Svoje strokovno znanje je poglabljal doma in v tujini ter postavil strokovne in organizacijske temelje sodobni celjski bolnišnici. Organiziral je enega najuspešnejših kirurških oddelkov svojega časa in ustanovil urološki oddelek, ki je še danes med vodilnimi v Sloveniji. Po napotkih njegovega tima so v Celju skonstruirali anestezijski aparat IDRO, s pomočjo katerega je prim. dr. Šusteršič že leta 1949 uvedel operacije na odprtem prsnem košu, uvedel je sodobno žilno kirurgijo, nove metode zdravljenja kostnih prelomov ter opravil vrsto drugih pomembnih inovacij.
Poseben pomen ima tudi njegova vzgoja mladih zdravnikov, saj je vrsta vrhunskih kirurgov izšla iz njegove šole. Na njegovo pobudo so leta 1954 v Celju tudi ustanovili srednjo šolo za medicinske sestre, v kateri je bil dolgoletni predavatelj in tudi avtor učbenika kirurgije, ki so ga poleg srednješolk pogosto uporabljali tudi študentje.
V domači in tuji strokovni literaturi je objavil okoli 80 strokovnih prispevkov ter zaradi svojega strokovnega ugleda postal častni član Slovenskega zdravniškega društva ter številnih drugih domačih in tujih strokovnih združenj.
Leta 1995 mu je celjska občina za življenjsko delo v celjski bolnišnici podelila zlati celjski grb.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

I. Bizjak, R. Komadina: In memoriam - doc. dr. Zvonimir Šusteršič, Zdravniški vestnik 2006, št. 3, str. 195
J. Orel: Šusteršič, Zvonimir, v: Enciklopedija Slovenije, 13. zvezek, Ljubljana 1999, str. 167
F. Štolfa: Docent dr. Zvonimir Šušteršič: 90-letnik, Zdravniški vestnik 2001, št. 1, str. 55
Gradivo utemeljitve ob pobudi za dodelitev zlatega celjskega grba za življenjsko delo, ki ga je pripravila Splošna bolnišnica Celje. Tipkopis, Celje 1995.Glej tudi

link   Cobiss bibliografija
link   I. Bizjak, R. Komadina: In memoriam - doc. dr. Zvonimir Šusteršic, Zdravniški vestnik 2006, št. 3, str. 195 (Digitalna knjižnica Slovenije)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5