CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠVAJGER Franc
Foto: Franc Švajger. Vir fotografije: osebni arhiv Marka Zdovca
Galerija slik

ŠVAJGER, Franc


Rojen: 
19. november 1897, Vojnik
Umrl:  5. marec 1997, Vojnik


Kraj delovanja: 


Rodil se je Martinu in Elizabeti Švajger. Bil je tretji po vrsti izmed petero Švajgerjevih otrok. Stanoval je na vojniškem trgu v hiši na Brezovnikovi ulici številka 1. Vajeniško dobo je opravljal pri svojem očetu od 1912 do 1915. Januarja leta 1915 je opravil izpit pred poklicno komisijo v Celju in se izučil za kleparja.

Prevzel je družinsko kleparsko delavnico. Kot prostovoljec je služil v prvi četi cesarsko kraljevega prostovoljnega strelskega bataljona številka 4. Boril se je na soški fronti, kjer je bil med deseto ofenzivo težko ranjen. Dosegel je čin desetnika in bil za svoj pogum večkrat odlikovan. Ob prevratu novembra 1918 se je odzval klicu domovine in se kot Maistrov borec na Koroškem udeležil bojev za severno mejo, od koder se je vrnil leta 1920. Za zasluge pri obrambi severne meje je prejel več medalj in spominskih znakov. Leta 1935 je v Ljubljani opravil mojstrski izpit. Pred drugo svetovno vojno je bil občinski odbornik Trške občine Vojnik. V zakonu z ženo Olgo sta se jima rodila hči Brigita Margareta in sin Franc mlajši. Med drugo svetovno vojno je bil član nemškega gasilskega društva. V društvu je deloval že od leta 1914, sprva kot trobentač. Na letni konferenci gasilskega društva je bil 7. februarja 1981 izvoljen za častnega člana GD Vojnik.

V svoji dolgi gasilski karieri je prejel številna gasilska odlikovanja, medalje in plakete. V 100. letu starosti je umrl na svojem domu v Vojniku. Pokopan je na pokopališču v Vojniku.


Avtor besedila: Marko Zdovc, Turistično društvo Vojnik


Dela

Viri in literatura

100 let gasilskega društva Vojnik 1880-1980, Vojnik 1980, str. 39, 60
B. Suholežnik Kugler: Družinska zapuščina Franca Švajgerja: Učno pismo F. Schweiger, Celje z dne 10. 1. 1915
B. Suholežnik Kugler: Družinska zapuščina Franca Švajgerja: mojstrsko izpričevalo (št.: 1125) F. Švajger, Ljubljana z dne 6. 3. 1935
B. Suholežnik Kugler: Družinska zapuščina Franca Švajgerja: plaketa častnega člana gasilskega društva Vojnik, Vojnik z dne 7. 2. 1981
M. Zdovc: Zapiski s pogovora z vnukinjo Franca Švajgerja Barbaro Suholežnik Kugler (maj 2019)
M. Zdovc: Zasebna zbirka avtorja: Fotografija Franca Švajgerja
Glej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 17.12.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5