CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŽELEZNIK Jože
Foto: Jože Železnik. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

ŽELEZNIK, Jože


Rojen: 
17. marec 1948, Verpete (občina Vojnik)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Jože Železnik je obiskoval osnovno šolo na Frankolovem. Nato se je vpisal v lesarsko šolo v Sevnici in svoje pridobljeno znanje dopolnjeval pri domačem mizarju Bernardu Čretniku. Po odsluženem vojaškem roku je bil nekaj časa na začasnem delu v Švici, nato se je zaposlil v Konusu v Slovenskih Konjicah ter nadaljeval z delom kot mizarski mojster. Zaradi ostarelih staršev je moral poskrbeti tudi za delo na srednje veliki kmetiji, ki sta jo skupaj z ženo Marijo modernizirala, da je postalo delo manj naporno.

Več kot 50 let je aktivni član Prostovoljnega gasilskega društva Frankolovo. Že tretji mandat je podpredsednik društva. Sodeloval je tudi pri ustanovitvi Gasilske zveze Vojnik-Dobrna in bil prvi mandat član častnega razsodišča.
Veliko pomaga in sodeluje v Turističnem društvu Frankolovo in s svojim delom priskoči na pomoč tudi ostalim društvom v kraju. Nekaj let je bil član Moškega pevskega zbora Anton Bezenšek Frankolovo.
Nešteto njegovih delovnih ur je bilo podarjenih za delovne akcije v kraju. Sodeloval je pri obnovi cerkve na Frankolovem in med drugim izdelal tri stranska cerkvena vrata. Kot mizarski mojster je sodeloval pri raznih popravilih v šolskih prostorih, veliko delovnih ur je tudi prispeval za obnovo gasilskega doma na Frankolovem in še bi lahko naštevali.

Za dolgoletno ustvarjalno in prostovoljno delo v kraju in v društvih je bil Jože Železnik leta 2010 dobitnik najvišjega občinskega priznanja – zlatega vojniškega grba.


Avtor besedila: Jožef Žlaus, Turistično-kulturno društvo Globoče


Dela

Viri in literatura

S. Jakob: Intervju: Jože Železnik, v: Ogledalo, 2010, št. 78, str. 12–13
Informacije posredoval Jože Železnik (junij in september 2019).
Arhiv Občine VojnikGlej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 17.12.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5