CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŽLAUS Jožef
Foto: Jože Žlaus. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

ŽLAUS, Jožef


Rojen: 
12. marec 1953, Globoče (občina Vojnik)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval na Frankolovem, gimnazijo v Želimljah pri Ljubljani in leta 1972 maturiral.

Že v gimnazijskih letih se je posvečal igranju kitare in prav to ga je leta 1984 zaneslo na profesionalno glasbeno pot v Švico, Nemčijo in na Finsko. V prostem času je zlasti v Švici zahajal v galerije in se navduševal nad mojstri klasične likovne umetnosti. Po končani profesionalni glasbeni poti si je doma v Globočah ustvaril galerijo Piros in se posvetil iskanju lastnega likovnega izraza, predvsem v grafiki. Ostal je tudi zvest glasbi in kot neprofesionalni glasbenik sodeloval v različnih ansamblih. Leta 1994 je ustanovil ansambel Vesele Štajerke, to je bila prva dekliška skupina v Sloveniji. Z njimi je prepotoval lep kos Evrope, gostoval v Kanadi, ZDA, na Sejšelih in v Avstraliji. Kot nemirni duh je razvijal svojo umetniško pot in se vključeval v kulturni in turistični utrip v Občini Vojnik in po celi Sloveniji. Zadnjih 10 let se posveča predvsem ljudski glasbi (Joškova banda in Kitarakon), češki kulturi (zlasti pravljičarki in pisateljici Boženi Nemcovi in njenim sodobnikom) in znamenitim pisateljem, pesnikom in umetnikom, ki so živeli in ustvarjali na celjskem področju. Vodi številne delavnice po šolah in društvih ter sodeluje na razstavah. Celotno njegovo delo temelji na skrbi za ohranjanje kulturne dediščine in sodelovanja s Češko.

Prejel je nekaj pomembnih priznanj: na Češkem je leta 2017 za širjenje češke literature v Sloveniji prejel priznanje mesta Česka Skalice, leta 2018 pa so bile njegove jaslice izbrane med 100 najlepših sveta in razstavljene v Vatikanu. Je tudi prejemnik prvega priznanja za življenjsko delo na področju kulture v Občini Vojnik (2016) in prejemnik bronastega vojniškega grba (2006).

Jožef Žlaus je izdal nekaj kratkih knjižnih del iz domačega okolja, ki jih je bogato ilustriral. Pripravil je tudi številne razstave, med njimi razstavo pastelnih slik Jurij Vodovnik – podobe njegovega življenja.


Povzela: Lea Sreš


Dela

Knjige:
Turki na Dednem Vrhu, 2013
Zgodbe gradov in graščin na Vojniškem, 2013
Utihnil je ropot mlinov in žag na Tesnici, 2017
Jurij Vodovnik: Podobe iz njegovega življenja, 2019
Ljudska pesem še živi, 2019

Grafični opus, ki obsega več ciklusov (izbor):
Lepote Slovenije
Kartuzija Žiče
Celje nekoč in danes
ciklus grafik po škarjerezih Doroteje Hauser
ciklus pastelnih risb o Juriju Vodovniku
o češki pisateljici in pravljičarki Boženi Nemcovi

Ilustracije za več kot 15 knjig različnih avtorjev.Viri in literatura

M. Jurgec: Jože Žlaus – vsestranski umetnik z občutljivo dušo, Ogledalo 2006, št. 55, str. 68–69
M. Marot: Zaljubljen v grafiko, tisk in glasbo: Jože Žlaus, glasbenik, zbiralec starin in oče Veselih Štajerk, Večer 2004, št. 24, str. 16
Arhiv Občine Vojnik


Glej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 17.12.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5