CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŽVIŽEJ Štefan
Foto: www.celjan.si
Galerija slik

ŽVIŽEJ, Štefan


Rojen: 
4. december 1935, Celje
Umrl:  21. junij 2015, Celje


Kraj delovanja: 


Po končani srednji ekonomski šoli se je najprej zaposlil v zavarovalnici, po nekaj letih pa prevzel naloge tajnika Zveze svobod in kulturnih društev okraja Celje. Kot strokovni tajnik Zveze kulturnih organizacij občine Celje je leta 1997 odšel v pokoj.
Od zgodnje mladosti je bil delu na kulturnem področju iskreno predan. Že leta 1954 se je z uspehom predstavil javnosti v domačem trnoveljskem društvu Zarja kot režiser – amater in temu področju dela ostal zvest več kot štirideset let. Izpopolnjeval se je na številnih režiserskih in dramaturških seminarjih v občinskem in republiškem merilu, ter zrežiral preko 60 celovečernih gledaliških predstav in več kot 30 mladinskih. Z njimi je velikokrat gostoval na gledaliških festivalih po Sloveniji in bivši Jugoslaviji.
Poleg režiserskih je pogosto opravljal še pripadajoča dramaturška, scenografska in včasih celo kostumografska dela ter za predstave izbiral glasbeno opremo. S trnoveljsko gledališko skupino se je udeležil osmih republiških in dveh zveznih revij, sodeloval z zamejstvom in za vso dejavnost prejel najvišje slovensko tovrstno priznanje – Linhartovo plaketo.
Žvižej je na republiški ravni soustanovitelj kulturnih dogodkov, kot so Naša beseda in Čufarjevi dnevi, na lokalni ravni pa ustanovitelj Novačanovih dni in Dnevov kulture v Slovenski Bistrici. Dolga leta je bil tudi član odbora gledaliških skupin Slovenije in član predavateljskega zbora Slovenije.
10 let je opravljal funkcijo strokovnega sodelavca za gledališko področje v regijskem merilu in bil 8 let tajnik medobčinskega združenja pevskih zborov.
Ima velike zasluge za obnovo društvenega Kulturnega doma Zarja, ki so ga krajani ob razmeroma skromni finančni pomoči zgradili v glavnem s prostovoljnim delom.
Leta 1995 je prejel srebrni celjski grb za življenjsko delo na področju ljubiteljske kulture.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

Š. Žvižej, N. M. Sedlar: "Predstave so kot moji otroci!", Novi tednik 1998, št. 5, str. 34
Utemeljitev predloga za srebrni grb MOC v letu 1995, ki jo je pripravila Zveza kulturnih organizacij Celje. Tipkopis, Celje 1995.Glej tudi

link   KUD Zarja
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5