CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ALAUF Darja
Foto: Družinski arhiv
Galerija slik

ALAUF, Darja


Rojena: 
25. december 1968, Trbovlje
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Darja Alauf se je rodila in šolala v Trbovljah – tu je obiskovala osnovno šolo in uspešno opravila tudi dva letnika srednje ekonomske šole. Nadalje se je šolala v Beogradu, kjer je diplomirala na ekonomski fakulteti.

S plavanjem se je začela ukvarjati pri šestih letih, v tretjem razredu osnovne šole pa je že postala državna prvakinja v svoji kategoriji – hrbtni slog na 100 in 200 metrov v malih in velikih bazenih. Deset let je bila članica Plavalnega kluba Rudar Trbovlje. Od leta 1981 je bila prvakinja Republike Slovenije in državna rekorderka bivše Jugoslavije, z rezultati, ki so tudi v širši Evropi nekaj pomenili. Tekmovala je v kategorijah članic, mlajših mladink in starejših pionirk. Z dvanajstimi leti je postala članica članske reprezentance Jugoslavije in nastopila kot najmlajša udeleženka evropskega prvenstva leta 1990 v Splitu. V letih od 1979 do 1984 je prejela priznanja za izjemne športne dosežke od takratne »SITKS« Trbovlje. Leta 1984 je bila izbrana za najboljšo mlado športnico Slovenije, leto kasneje pa proglašena za športnico revije Mladina. Alaufova se je konec leta 1985 preselila v Beograd in plavala pri Plavalnem klubu Partizan ter nadaljevala z nizanjem športnih uspehov. Leta 1992 je kot neodvisna posameznica in kot edina zasavska športnica nastopila na olimpijskih igrah v Barceloni – v disciplini 100 metrov hrbtno je zasedla 40. mesto, v disciplini 200 metrov hrbtno pa je bila 37. S tem nastopom je tudi končala svojo športno kariero.

Darja Alauf je v svoji športni karieri prejela več kot 1000 medalj (npr. bila je dvakratna balkanska plavalna prvakinja, dosegla je peto mesto na mladinskem evropskem prvenstvu in četrto mesto na Sredozemskih igrah leta 1983 v Maroku, na članskem evropskem prvenstvu v Bonnu leta 1989 je osvojila enajsto mesto, na svetovnem prvenstvu v Perthu leta 1991 pa petnajsto mesto, na Sredozemskih igrah v Atenah leta 1991 je bila v disciplinah 100 in 200 metrov hrbtno dvakrat tretja, udeležila se je tudi dveh Univerzijad, in sicer v Zagrebu leta 1987 in leta 1991 v Scheffieldu v Angliji, kjer je dosegla osmo mesto), osvojila je tudi 106 pokalov in preplavala skupno okrog 30.000 kilometrov. Živi in dela v Grčiji – je trenerka plavanja in svoje znanje prenaša na mlade.


Dela

Viri in literatura

- Bilten Plavalnega kluba Rudar Trbovlje, 1935 – 1985
- Intervju za časopis Zasavc, 1992, intervjuval jo je Marko Planinc
- Osebni pogovor z njeno mamo, Darinko Alauf


Glej tudiPrispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 21.4.2015, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5