CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ARZENŠEK Adi
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ARZENŠEK, Adi


Rojen: 
27. december 1932, Ajdovc pri Novem mestu
Umrl:  13. september 1994, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Slikar in grafik se je rodil v Ajdovcu pri Novem mestu. Srečno otroštvo je prekinila vojna in prerana izguba očeta. Po nižji gimnaziji se je leta 1950 vpisal na strojni oddelek tehniške šole v Ljubljani in nato zadnja dva letnika končal v Celju. Leta 1952 se je družina preselila iz Šentjurja v Žalec. Družino in dom si je ustvaril v Dobriši vasi pri Petrovčah po letu 1960. Najprej se je zaposlil v Klimi, nato v Metki Celje in Zavodu za tehnični napredek Celja, leta 1963 pa na grafičnem oddelku v Aeru.
Na začetku svojega ustvarjanja se je spoprijemal z risbo, kasneje se je preizkusil še v akvarelih in oljih. Grafična tehnologija Aera, kjer je bil zaposlen deset let, ga je povezala z jedkanicami in gravurami. Adi je svoj umetniški način ustvarjanja razvil sam, svojo tehniko je razvil do mojstrstva pravega graverstva, od akvarelov, perorisb, heraldike in keramike ter stekla. Njegovi najpogostejši motivi so ponazoritve Boga in drugih božanskih osebnosti, svetnikov, prizorov iz svetega pisma in motivi s hmeljevkami. Največ svojih del je z iglami vpraskal v gravurah na zlate ali srebrne kovinske folije.
Njegova prva samostojna razstava je bila v Šoštanju 1966. leta, v tujini pa je prvič razstavljal 1969. leta v Burkartshofu v Švici. Za študijska potovanja si je naprej izbral Nemčijo, Avstrijo in Italijo. Leta 1973 je dobil status svobodnega umetnika in od takrat je živel razpet med Švico in Slovenijo.
Razstavljal je v Švici (Basel, Bern, Olten, Eglisau), v Avstriji (Brixlegg), Lichtensteinu, na mednarodni razstavi v Baslu, imel je dve uspešni razstavi v Kanadi v galeriji Opus I. v mestu Hawkesbury in v galeriji mestne hiše v Ottawi. Leta 1975 je preko galerije Arben Art v Zurichu izdal svojo prvo monografijo o gravurah, prvo samostojno knjigo o umetnosti v tisoč izvodih. Oblikoval je tudi nov žalski grb. Povezal se je tudi s keramično industrijo v Libojah in uporabil keramiko za svoja slikarska dela, kasneje je uporabljal tudi steklo.  V osemdesetih letih se je na študijskih potovanjih učil v Kanadi in Maroku, nato je odpotoval še v Južno Ameriko in Mehiko. Leta 1992, ob njegovi šestdesetletnici, so mu v Sloveniji in Švici izdali publikacijo Adi je mlad, ima jih šele šestdeset. Zadnjih deset let je občasno živel in ustvarjal v Wittenbachu blizu St. Gallena v Švici. Dela

LADJE, 1976

IKONA SV.CIRILA IN METODA, 1979
Viri in literatura

Adi,Slikarjeva petica, Novi tednik, 10.9.1992, posebna izdaja
N. Sever: Življenje in delo Adija Arzenška, seminarska naloga, 1998
Adi, katalog izdal Savinov salon, Žalec, Tiskarna Ljubljana
E.Rojc: Adi, Savinjčan 1994, št.9, str.9.,10.


Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5