CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BAŠ Lovro
Foto: Lovro Baš. Avtor slike: Ivan Vavpotič. Vir: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/lovro-bas-(1849-1924).html
Galerija slik

BAŠ, Lovro


Rojen: 
3. avgust 1849, Spodnje Gorče pri Braslovčah
Umrl:  8. maj 1924, Celje


Kraj delovanja: 


Po končani gimnaziji v Celju je študiral pravo v Gradcu in na Dunaju. Na Dunaju je bil član naprednega akademskega društva Slovenija. Notarsko pripravništvo je opravljal v Kozjem in Laškem. Na mesto celjskega notarja je bil imenovan leta 1881 po težkih političnih bojih v dunajskem parlamentu med Slovenci in Nemci ter silovitemu nasprotovanju nemške stranke, ko je prišel kot notar iz Ljutomera. V Celju je prevzel notarsko mesto prejšnjega notarja Mihelaka, ki je bil tudi njegov zet. Po smrti notarja Sajovica je postal predsednik notarske zbornice za bivšo Spodnjo Štajersko. Bil je član ravnateljstva Celjske posojilnice od njene ustanovitve leta 1881 pa do svoje smrti, član in podpredsednik Južnoštajerske hranilnice od njenega začetka leta 1889, pa njen pravni zastopnik in odbornik Dijaškega podpornega društva. Sodeloval je še v številnih drugih narodnih organizacijah in društvih. Notarsko funkcijo je opravljal do svoje smrti.

Politično je deloval v času zaostrenih nacionalnih bojev med Slovenci in Nemci v Celju in na Spodnjem Štajerskem. Zastopal je slovensko Narodno-napredno stranko, predvsem liberalno smer in štajerske liberalce. Politično ni silil v ospredje, ko pa je bilo potrebno pa je tudi kandidiral na listi Narodno-napredne stranke proti nemškim kandidatom. Med drugim je bil izvoljen v okrajni zastop v Celju iz vrst kmečkih občin leta 1893. Pri političnih zadevah, kjer je zastopal uvedbo slovenskega jezika v urade, na sodišča in enakopraven položaj nemškemu jeziku, je sodeloval pri številnih resolucijah in pravnih zadevah za izboljšanje slovenskega političnega položaja napram nemškemu.

Bil je urednik liberalne Domovine, ki je izhajala v Celju pod vodstvom Dragotina Hribarja. Objavil je številne članke in sestavke v Domovini in mariborskem listu Südsteirische Post. Okoli sebe je zbiral mlade novinarje, časnikarje in jim bil mentor. Poročen je bil z Ido Miheljak. Imela sta tri hčere in enega sina, sin je padel kot vojak v 1. svetovni vojni.


Avtor besedila: Matej Ocvirk


Dela

Viri in literatura

J. Orožen: Zgodovina Celja in okolice. II. del (1849-1941), Celje 1974, str. 298
Notar Lovro Baš, Jutro 1924, št. 111, str. 3
Notar Lovro Baš, Nova doba 1924, št. 53, str. 1
A. Pirjevec: Baš, Lovro, Slovenski biografski leksikon, 1. zvezek, Ljubljana 1925–1932, str. 27


Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   Wikipedija
link   Kamra


Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 16.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5