CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BATIČ Stojan
Foto: Jože Ovnik
Galerija slik

BATIČ, Stojan


Rojen: 
2. junij 1925, Trbovlje
Umrl:  17. september 2015, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Osnovno  in srednjo šolo je obiskoval v Trbovljah. Še v času druge svetovne vojne in med služenjem vojaškega roka se je vpisal na takrat ustanovljeno Likovno akademijo v Ljubljani, kjer je leta 1949 tudi diplomiral. Ne le da je bil med prvimi študenti akademije, pomagal je tudi pri njeni ustanovitvi. Leta 1951 je na ljubljanski Likovni akademiji opravil tudi specializacijo iz kiparstva. Izpopolnjeval se je v Parizu, pri kiparju Ossipu Zadkinu, kamor je odšel kot prvi štipendist slovenskih korenin po 2. svetovni vojni. 
Otroštvo je preživel na trboveljski Opekarni, kjer je tudi prvič prijel v roke glino in začel s poskusnim modeliranjem – tovrstnim težnjam in hotenjem se ni mogel izogniti niti med služenjem vojaščine, ko je med vojaškimi pohodi nenehno grebel po zemlji, prsti in jo spreminjal v smiselne oblike, ji vdihoval novi pomen.
Leta 1960 je dobil Prešernovo nagrado (za kiparski ciklus »Rudarji«), od leta 1998 pa je tudi častni občan Občine Trbovlje.
Njegova dela so postavljena na javnih površinah v Ljubljani, Trbovljah, Velenju ter na t.i. »Batičevi magistrali« (od Zasavja do Raven in Črne). Ustvaril je 37 spomenikov, 21 parkovnih plastik, opremil več kot 53 poslovnih stavb ter prekooceanskih ladij, naredil več kot 250 skulptur male plastike, oblikoval obsežno portretno zbirko za zasebne naročnike in za javne postavitve doprsnih portretov slavnih Slovencev in narodnih herojev ter portrete za nagrobne spomenike. V Sloveniji in na tujem je razstavljal v okviru 38 samostojnih ter 86 skupinskih razstav.


Dela

Viri in literatura

- intervju, Zasavski tednik, torek, 31.3.2015: »Kipar Stojan Batič, »Všeč mi je ideja o razstavi v rudniškem gasilskem domu«
- http://www.sloart.si/m-89-batic-stojan.aspx
- http://www.kleindenkmaeler.at/leksikon/batich_stojan
- Rozina, Roman: V tri krasne


Glej tudi

link   Wikipedija
link   RTVSLO


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 19.10.2015, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5