CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BAUMGARTEN Hugo
Foto: Zgodovina zasavskega zdravstva, Trbovlje, 2008
Galerija slik

BAUMGARTEN, Hugo


Rojen: 
16. december 1881, Dunaj (Avstrija)
Umrl:  15. marec 1945, Bergen-Belsen (Nemčija)


Kraj delovanja: 


Hugo Baumgarten se je rodil na Dunaju. Leta 1905 je končal študij zobozdravstva na Leopoldino-Francisco universitas Aeniponte v Innsbrucku. Že pred prvo svetovno vojno je delal kot zdravnik bratovske skladnice v Trbovljah in z delom nadaljeval tudi potem, ko se je vrnil iz vojske, kamor je bil mobiliziran. Z družino je stanoval v prvem nadstropju nekdanje bolnišnice. Popoldan je opravljal privatno prakso zobozdravnika. Poleg službe se je udejstvoval v športnem klubu in pri šahistih. Leta 1923 je kot predsednik športnega društva osnoval smučarsko sekcijo, bil pa je tudi aktiven in strasten šahist ter bil za zasluge pri razvoju šaha in lokalnega šahovskega kluba izvoljen za častnega člana Šahovskega kluba Trbovlje. Nasproti nekdanje bolnišnice je v tridesetih letih 20. stoletja zgradil pritlično hišo, v kateri je uredil zobozdravstveno ordinacijo.

Kot zanimivost dodajamo podatek, da je bil Baumgarten dobričina in zelo radodaren človek, ki je bil mecen pesniku in pisatelju Tonetu Seliškarju, leta 1934 pa je svoj rabljeni avtomobil podaril gasilskemu društvu za prevoze bolnikov.
Baumgartner je bil Jud, zato so ga leta 1941 Nemci aretirali. Umrl je v taborišču Bergen-Belsen.


Dela

 


Viri in literatura

 - Ivančič Lebar, Irena (2008): Zgodovina zasavskega zdravstva, Zasavski muzej Trbovlje.


Glej tudiPrispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5