CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BELEJ Janez
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

BELEJ, Janez


Rojen: 
10. februar 1919, Trojno
Umrl:  27. oktober 1992, Laško


Kraj delovanja: 


Teolog, pravnik, msgr. prelat, apostolski protonotar

Po klasični gimnaziji v Mariboru, ki jo je končal l. 1940, je vstopil v mariborsko bogoslovje in ga zapustil ob prihodu Nemcev. Po krajšem bivanju v Ljubljani je l. 1941 prispel v Rim na mednarodni zavod De Propaganda Fide in na istoimenski univerzi končal študij teologije. V duhovnika je bil posvečen 17. 3. 1946. Dve leti pozneje je obranil doktorsko tezo iz teologije z naslovom O ranljivosti človekove narave po izvirnem grehu v duhu Tomaža Akvinskega (v latinščini), tri leta za tem pa še tezo na pravu - O slovenskem cerkvenem fondu. Obe hranijo na papeški univerzi Urbaniana.

L. 1953 je začel delati v Kongregaciji za širjenje vere. V dolgem obdobju delovanja je imel na skrbi naslednje države: Južno Afriko, Indonezijo, Nigerijo, Gano, Zambijo, Malavi, Zimbabve, Lesoto in Bocvano. Zadnjih trinajst let je bil še posebej odgovoren za pripravljanje semeniških statutov. Leta 1989 se je upokojil. V času svojega delovanja je bil 24. 4. 1959 imenovan za monsignorja in 1. 5. 1969 za častnega prelata, papež Janez Pavel II. pa ga je 9. 4. 1989 imenoval za apostolskega protonotarja.

V povojnem času je pomagal mnogim Slovencem v stiski. Prizadeval si je pri ustanovitvi sklada štipendij za vzdrževanje štirih študentov mariborske škofije za študij v Rimu kakor tudi pri ustanavljanju papeškega zavoda Slovenik.

Leta 1992 je v Rimu izdal knjigo ljudskih pesmi iz naših krajev, ki jih je zapisoval njegov oče. Poznavalci slovenskega ljudskega blaga pravijo, da je rešil pred pozabo nekatere ljudske pesmi, ki se jih tu in tam le še malo kdo spomni, a niso bile doslej nikjer zapisane, tudi v Štrekljevi zbirki ne.


Dela

O ranljivosti človekove narave po izvirnem grehu v duhu Tomaža Akvinskega, 1950
A. Belej: Zbirka pesmi do leta 1907, 1992 (urednik)
Viri in literatura

M. Kovačič: Znani Laščani, Laško 1994
Msgr. Janez Belej,. Družina 1992, št. 45
A. Belej: Zbirka pesmi do l. 1907, Rim 1992Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Matej Jazbinšek, Knjižnica Laško
Zadnja sprememba: 17.5.2017, Matej Jazbinšek, Knjižnica Laško

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5