CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BERK Viktor
Foto: Osebni arhiv V. B.
Galerija slik

BERK, Viktor


Rojen: 
20. julij 1921, Teharje
Umrl:  2. marec 2011, Celje


Kraj delovanja: 


Rojen je bil na Teharju pri Celju, osnovno šolo je obiskoval v Štorah, meščansko in obrtno pa v Celju. Fotografije se je izučil v letih pred drugo svetovno vojno pri znanem celjskem fotografu Josipu Pelikanu, po zaključku učne dobe pa opravljal pomočniški izpit v Ljubljani pri mojstru fotografije Jožetu Pogačniku. Leta 1941 se je vrnil v Celje in se zaposlil pri fotografu Perisichu. Po vojni je bil do leta 1948 zaposlen v Foto Partizanu, nato pa je daljše obdobje (do leta 1954) delal v ljubljanskem Fotoliku. Mesto njegovega kasnejšega dolgoletnega fotografskega dela je bilo večinoma Celje, s krajšimi vmesnimi obdobji tudi Ljubljana in Žalec.
Leta 1951 je opravil mojstrski izpit za fotografa, kasneje (1968) pa si je pridobil še specializacijo Fototehnike Linhof v Münchnu.
Kot mlad in ambiciozen fotograf je l. 1962 prejel vabilo Moderne galerije Ljubljana, ki mu je ponudila delo fotodokumentarista umetniških eksponatov. To obdobje mu je vzbudilo globoko zanimanje za likovno umetnost in še posebej za vizualne estetske vrednote. Ni naključje, da se je po vrnitvi v Celje kot fotograf skoraj v celoti posvetil kulturnim in umetniškim dogodkom.
Vrsto let je bil zaposlen na Zavodu za varstvo naravne in kulturne dediščine v Celju, kasneje pa vse do upokojitve v letu 1984 v Pokrajinskem muzeju Celje.
Kot izreden mojster črno bele fotografije velja za vrednega naslednika mojstra Pelikana, več tisoč posnetkov obsegajoča fototeka, ki jo najdemo v lasti večine celjskih kulturnih institucij, pa pomeni dragocen dokument zlasti kulturnega utripa v Celju. Eden njegovih najobsežnejših in tudi najbolj izpovednih opusov obsega posnetke 237 premierskih izvedb SLG Celje, slovijo pa tudi njegovi posnetki različnih muzejskih eksponatov.
Za življenjsko delo na področju fotografije ga je celjska občina leta 2003 nagradila s srebrnim celjskim grbom.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viktor Berk: gledališče v fotografiji 1953-1985, 2003Viri in literatura

A. Farčnik, P. Kočevar, T. Žohar: Viktor Berk: osebnost mojega kraja, raziskovalna naloga, Celje 2004. Hrani Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje pod sig.: D-Rzn 2629.
Pobuda za podelitev zlatega celjskega grba za leto 2003 fotografu Viktorju Berku za izredno življenjsko delo (predlogi celjskih kulturnih institucij).
Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 12.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5