CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BERNEKER Franc
Foto: Fran Vesel. Vir: dLib
Galerija slik

BERNEKER, Franc


Rojen: 
4. oktober 1874, Gradišče (Občina Slovenj Gradec)
Umrl:  16. maj 1932, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v zelo skromnih materialnih razmerah. Ljudsko šolo je v letih 1884/88 obiskoval ob pomoči župnika Davorina Trstenjaka, se po njegovi smrti preživljal kot hlapec, leta 1891 pa dobil priložnost za uk pri celjskem pozlatarju Ignaciju Oblaku. Pri njem se je učil štiri leta, vendar je delavnico zapustil pred opravljenim pomočniškim izpitom. Odšel je v Salzburg, nato pa v Innsbruck na Tirolsko. Zaposlil se je v Collijevi tovarni za umetno obrt in kmalu postal nadzornik v kiparskem oddelku. Delo je bilo zanj preveč enolično, zato se je želel odpraviti v Benetke, vendar je prispel le do Celovca in se nato vrnil domov.
Obrtnega dovoljenje za opravljanje svojega poklica ni imel, zato so ga preganjali orožniki. Umaknil se je v Gradec, obiskoval obrtno šolo in bil v letu 1897/98 sprejet na Akademijo za upodabljajoče umetnosti na Dunaju. Študij splošnega kiparstva je končal pri prof. Hellmerju in po diplomi ostal na Dunaju do leta 1915 ter tam ustvaril svoja najboljša dela.
Po koncu prve svetovne vojne se je naselil v Ljubljani in več let živel in delal tudi v Celju (1927–1931). Stanoval je v Razlagovi ulici in nazadnje v podstrešni sobici v Gosposki ulici ter živel od skromnih kiparskih naročil. Kiparski osnutki, ki so jih po njegovi smrti našli na Gosposki, so bili v bombnem napadu na mesto leta 1941 uničeni, ostala pa so pomembna javna dela: renoviran kip Marije na Glavnem trgu in prav tako pet renoviranih kipov Kalvarije na hribu sv. Jožefa. Njegovi so tudi portreti na nagrobnikih Vatroslava Oblaka, Ivana Serneca in Ivana Dečka na starem celjskem pokopališču.
Po odhodu iz Celja se je zaposlil na tehnični srednji šoli v Ljubljani, stanoval v prostorih Narodne galerije in po kratki bolezni v Ljubljani tudi umrl.


Biografsko geslo je pripravil A. D. in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

Franc Berneker: (1874-1932), Slovenj Gradec 2001
M. Ciglenečki: Berneker, Franc, v: Novi Slovenski biografski leksikon, 2. zvezek, Ljubljana 2017, str. 341–344
S. Čopič: Berneker, Franc, v: Enciklopedija Slovenije, 1. zvezek, Ljubljana 1987, str. 249–250Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon
link   Cobiss bibliografija
link   Koroški biografski leksikon
link   Wikipedija
link   Bernekerjeva dela v Narodni galeriji


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 12.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5