CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BIZILJ Ljerka
Foto: www.rtvslo.si
Galerija slik

BIZILJ, Ljerka


Rojena: 
26. december 1953, Celje
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Otroštvo je preživela v Žalcu, v Celju je končala gimnazijo in šolanje nadaljevala na Univerzi v Ljubljani, kjer je diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne zgodovine na Filozofski fakulteti. Leta 2008 je na Oddelku za zgodovino doktorirala s temo zgodovina medijev na Slovenskem, s poudarkom na televiziji in si pridobila naziv doktorica znanosti.
Ob študiju je od leta 1973 vseskozi honorarno delala na Televiziji Slovenija kot novinarka in se 1979 zaposlila na RTV Slovenija. Od 1996 -2000 je bila odgovorna urednica Radia glas Ljubljane. Na Televiziji Slovenija je bila od leta 1992 novinarka v Informativnem programu, kasneje je vodila Eksperimentalni studio, Regionalni studio Ljubljana in uvajala nove programske in tehnološke novosti. Izobraževala je novinarje, občasno tudi novinarje v tujini (od leta 2003 je prek OVSE izobraževala novinarje vseh medijev in nacionalnosti na Kosovu in leta 2013 tudi prek OVSE izobraževala novinarje srbske narodnosti, ki jim je uspelo zasnovati televizijski program v svojem jeziku). Od 1997-2000 je sodelovala v organih Evropske radiotelevizijske zveze (EBU) za področje izobraževanja. Je odgovorna urednica tretjega programa TV Slovenija, ki ga je tudi zasnovala. Na TV Slovenija ureja oddaji Dobro jutro in Prava ideja, ki ju je tudi zasnovala.
Od 2001-2006 je bila na Fakulteti za družbene vede nosilka predmeta Javno komuniciranje. Zdaj sodeluje z Univerzo na Primorskem in študente medijskih študijev spoznava s televizijskim in drugimi novimi mediji. Avtorsko je pripravila številne televizijske informativne in dokumentarne oddaje.
Leta 1990 je za svoje novinarsko delo prejela naziv Slovenka leta.
V 1. državnem zboru Republike Slovenija je junija 1995 zamenjala Dimitrija Rupla. V tem mandatu je bila članica Odbora za mednarodne odnose, Odbora za znanost, tehnologijo in razvoj ter Odbora za kulturo, šolstvo in šport. Do februarja 2006 je bila članica poslanske skupine LDS, potem je postala neodvisna poslanka.
Od novembra 2014 je direktorica TV Slovenija.


Dela

Cerkev v policijskih arhivih (1991)
Novinarski arhivi (1996)
Krivda (2003)
Slikarji stvarnosti: podoba slovenskih medijev (2008)
Viri in literatura

Osebnosti, Ljubljana 2008, str. 74


Glej tudi

link   wikipedia
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Karmen Kreže, Medobčinska splošna knjižnica Žalec
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Karmen Kreže, Medobčinska splošna knjižnica Žalec

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5