CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BOC Josip
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

BOC, Josip


Rojen: 
17. januar 1866, Laško
Umrl:  5. avgust 1925, Maribor


Kraj delovanja: 


Po poklicu je bil davčni uradnik. Vsaj do leta 1897 je živel in služboval v Laškem, kjer je bil član Ciril-Metodovega društva in tajnik Bralnega društva.

Bil je amaterski gledališki igralec in režiser. V letih 1897-1901 je nastopal v gledališki družini v Celju. S svojo ženo je bil eden takratnih najvidnejših celjskih kulturnoprosvetnih delavcev. Igranje je razumel kot resno in odgovorno delo. Za vsako vlogo, ki jo je sprejel, se je temeljito pripravljal. V ta namen si je kupoval ustrezno literaturo in obiskoval kvalitetne gledališke predstave na Dunaju in v Gradcu. Znan je bil tudi kot takratni najboljši masker v Celju. Pri njem so se učili Salmič in drugi takratni igralci. Primerna maska, ki ustreza značaju in dobi, je bila za Boca bistveni del za kreacijo njegove vloge.

Konec l. 1900 je bil zaradi svojega udejstvovanja v takratnih narodnih društvih premeščen. Kot aktiven igralec slovenskega gledališča je bil trn v peti vodstvu nemškega političnega življa. Po takratnem merilu je bilo nesprejemljivo, da bi avstrijski državni uradnik sodeloval pri slovenskih prireditvah. Iz Leobna, kamor so ga premestili iz Celja, je l. 1903 prišel v Maribor. Tu se je takoj vključil v delo mariborskega slovenskega gledališča.

V letih 1915-1918 je predsedoval mariborskemu Dramskemu društvu, ki je prirejalo svoje predstave v tamkajšnjem Narodnem domu. Nastopal je kot karakterni igralec. V letih 1909-1913 je bil tudi režiser. V sezonah 1912/13 in 1913/14 je organiziral in vodil dramsko šolo.Dela

Viri in literatura

M. Kovačič: Znani Laščani, Laško 1994
Slovenski gledališki leksikon, Ljubljana 1972
Enciklopedija Slovenije, 1. knjiga, Ljubljana 1987, str. 293
F. Gradišnik: Zgodovina celjskega gledališkega življenja
Kronika slovenskega Bralnega društva v LaškemGlej tudi

link   Portal slovenskega gledališca


Prispeval/-a: Matej Jazbinšek, Knjižnica Laško
Zadnja sprememba: 12.6.2020, Matej Jazbinšek, Knjižnica Laško

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5