CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BURNIK Dušan (Franc)
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

BURNIK, Dušan (Franc)


Rojen: 
6. avgust 1934, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rojen v Celju, šolal se je po različnih krajih Slovenije, saj se je oče (ing. rudarstva) z družino večkrat selil. Po zaključenem univerzitetnem študiju metalurgije se je zaposlil v Železarni Štore, s katero je ostal ob prekinitvah povezan večino kasnejše delovne kariere. V letih 1966/67 je delal v New Delhiju v okviru projektov SMELT, po povratku pa od 1969 do 1971 kot poklicni podpredsednik, od leta 1971 do 1974 pa kot predsednik Skupščine občine Celje. Po izteku mandata je postal v železarni najprej pomočnik direktorja, od 1976 do 1987 pa je delal kot glavni direktor oz. predsednik poslovodnega odbora. Do upokojitve leta 1994 je bil svetovalec glavnega direktorja v Poslovnem sistemu Slovenskih železarn v Ljubljani.
Vzporedno z osnovnim je potekalo njegovo širše strokovno in družbenopolitično delo doma in v tujini. Med drugim velja izpostaviti večletno strokovno delo v Združenju svetovnih proizvajalcev jekla v Ženevi (eno leto kot podpredsednik združenja). Celje je med letoma 1971 in 1974 doživljalo dinamičen gospodarski, gradbeni in komunalni razvoj. Modernizirajo se velika podjetja (Cinkarna, železarna), nastajajo velike stanovanjske soseske; Otok III, Hudinja in Nova vas, zgrajena sta mostova v Liscah in Polulah, gradijo se šolski (Glazija, STŠ) in načrtujejo sejemski ter zdravstveni objekti.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje 2005, str. 146–149
A. Žerdin: Burnik, Dušan, v: Novi Slovenski biografski leksikon, 3. zvezek, Ljubljana 2018, str. 488
Avtobiografski podatki Dušana Burnika, predani Domoznanskemu oddelku Osrednje knjižnice Celje za potrebe razstave in Celjskega biografskega leksikona (26. 2. 2003).Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 12.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5