CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
CESTNIK Branko
Foto: Mag. Branko Cestnik. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

CESTNIK, Branko


Rojen: 
19. september 1965, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Pot njegovega šolanja in delovanja ga je iz rodnega Ptuja preko Maribora, Rima, Madrida in Milana pripeljala nazaj v Slovenijo in leta 2003 na Frankolovo, ko je kot župnik prevzel župniji Frankolovo in Črešnjice.

Poleg njegovega osnovnega poslanstva je v tem času vložil ogromno svoje energije v delo na pastoralno-vzgojnem področju, zlasti na področju mladinske animacije. Na dekanijski ravni je ustanovil in sovodil mnogoštevilno skavtsko skupino Rakova steza 1, ki je vključevala tri starostne skupine otrok. Na nacionalni ravni je kot skavt, član timov za usposabljanje skavtskih voditeljev. Številne mlade je navdušil za hojo v hribe in plezanje. Osnovni šoli Frankolovo je doniral učno plezalno steno, na kateri se poleg domačinov učijo prvih plezalnih korakov tudi mladi iz okoliških šol in društev. V Brdcah je odkril in pomagal urediti danes zelo obiskano naravno plezalno steno, Čičkovo peč. Mlade, ki jim je blizu glasba, je navdihnil in jim z ureditvijo glasbene sobe tudi omogočil pogoje za ustvarjanje rock glasbe.

V treh zakonskih skupinah, ki delujejo na Frankolovem, se kot duhovni spremljevalec zavzema za vrednote družine in zakoncev, moralno in duhovno pa podpira vse že prej delujoče skupine v župniji. Kot župnik zelo uspešno sodeluje z društvi, šolo in drugimi organizacijami v kraju. Je vzoren primer sodelovanja cerkvenih in političnih oblasti, tako v krajevni skupnosti in v občini.

Frankolovo so pod njegovo taktirko posebej zaznamovale gradnje in prenove vseh cerkvenih objektov. Pater Branko Cestnik je bil oče in vodja stoletnih obnov na Frankolovem; rezultat teh pa je nov Aletin dom, notranje obnovljeno župnišče, povišan zvonik in v celoti obnovljena zunanjost farne cerkve, urejena okolica s parkiriščem, mini igriščem in parkom. Tako je kraj dobil novo, zelo všečno veduto. V Črešnjicah so v času njegovega vodenja župnije obnovili strehe na vseh cerkvenih objektih, bil je pobudnik za izgradnjo igrišča v Črešnjicah in za ureditev tamkajšnje mrliške vežice.

Pater Branko Cestnik je teolog širokega formata, ki s svojim, tudi v tujini pridobljenim znanjem in izkušnjami ter stalnim spremljanjem razvoja verskih in družbeno-političnih trendov v svetu, vidi in zna pristopiti k najbolj občutljivim temam verskega in družbeno-političnega življenja. Je pravi župnik za današnji čas, ki spodbuja in povezuje in s pravo mero kritičnosti obravnava teme, ki se v Sloveniji ne odpirajo dovolj. Številne in zelo odgovorne naloge opravlja tudi v slovenski cerkvi. Njegove sposobnosti so že dolgo nazaj zaznali najrazličnejši mediji, od časopisnih do radijskih in televizijskih hiš, v katerih se kot komentator, kolumnist, kritik in svetovalec redno pojavlja. V zadnjih letih redno piše blog, ki ima izredno visoko branost, po novem je tudi urednik revije »Cerkev danes«. Opus njegovih govorjenih in pisnih del obsega močne in prodorne življenjske misli, od dovolj preprostih in razumljivih širokemu krogu ljudi do visoko zahtevnih filozofskih, namenjenih določenim interesnim skupinam. Kot izredno zaželen predavatelj predava po vsej Sloveniji in zamejstvu in tako s svojim neposrednim delovanjem daje še toliko večjo prepoznavnost našemu kraju in občini.

Za večletno uspešno povezovalno, investicijsko in pastoralno delo ter odlično sodelovanje s krajem, z društvi in z Občino Vojnik je leta 2014 prejel zlati vojniški grb.


Avtorica besedila: mag. Mojca Skale


Dela

Viri in literatura

S. Jakob: Pater Branko Cestnik: V Italiji sem vzgajal v zelo širokem odprtem duhu, v: Ogledalo, 2014, št. 103, str. 27–29
Informacije posredoval Branko Cestnik (junij 2019)
Arhiv Občine VojnikGlej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 17.12.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5