CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
CESTNIK Mare
Foto: Ivan Dobnik
Galerija slik

CESTNIK, Mare


Rojen: 
30. oktober 1962, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Otroštvo je preživel na Črnem Vrhu nad Taborom, na obrobju Savinjske doline, nato je nadaljeval šolanje na celjski gimnaziji. Po maturi je tri leta preživel na plovbah z ladjami Splošne plovbe Piran. V letu 1985 se je vpisal na študij primerjalne književnosti in primerjalnega jezikoslovja, vendar ga je po pol leta opustil. Nato se je naslednjih 15 let preživljal s sezonskimi in priložnostnimi deli vseh vrst. Potovanja so bila vseskozi del njegovega življenja, na njih je uril svoje pisateljsko izražanje. Živel je v Istri, nato v Žalcu.

Z literarnimi besedili se je pojavljal v večini slovenskih literarnih revij, objavil je tudi številne potopise in potopisne reportaže v tiskanih medijih. Leta 1987 je izšel njegov prvenec, prozna zbirka Praznovanje korakov. Nato je sledilo obdobje daljših potovanj. Raziskoval je Karibati, Avstralijo, Filipine, Novo Zelandijo, Cookove otoke, Sri Lanko in Bali. Na teh potovanjih so nastali tudi literarizirani knjižni potopisi Hiša za goste, Nasmej se mi s poševnimi očmi in Samotarjeva oblačila.

Trenutno živi v Stržišču nad Baško grapo. Od leta 1994 do 2004 je imel status svobodnega umetnika, vendar se mu je odpovedal. Tudi v tem času se je redno odpravljal na potovanja: na Sri Lanko, kjer je kot humanitarni delavec pomagal preživelim žrtvam cunamija, nato v ZDA in na grške otoke (Kreta, Tilos, Rodos, Lezbos). Prepotoval je Makedonijo in Češko. Kot prepričan pešec razsikuje slovenske pokrajine.

Kot glavni in odgovorni urednik je bil v letu 2005 v Žalcu povabljen k ustanovitvi nove literarne revije Vpogledi. Tri leta kasneje je s somišljeniki ustanovil Kulturno umetniško društvo Otočje in literarno revijo z istim imenom, ki je poznana tudi onkraj meja ter bil je njen glavni in odgovorni urednik. Napisal je tudi potopisno obarvano knjigo za otroke z naslovom Stopinje po mačje, roman Maja ter prozne zbirke Odstavitev glavne junakinje, Brezmejne bližine, Postaja in Motnje v raju, v svoji zadnji potopisni knjigi Sadeži hoje pa je literarno upodobil hvalnico najbolj prvinskemu načinu potovanja, hoji.

Njegov literarni slog je svojstven in poetičen, njegva proza je prežeta z zagovori narave, ironično družbeno noto, erotizmom, s prefinjenim humorjem in svetovljansko širino. Delo pisatelja se tesno preliva z njegovim snovno preprostim in razgibanim načinom življenja.Dela

PRAZNOVANJE KORAKOV, 1987
HIŠA ZA GOSTE, 1994
MAJA, 1996
NASMEJ SE MI S POŠEVNIMI OČMI,1998
ODSTAVITEV GLAVNE JUNAKINJE, 2002
SAMOTARJEVA OBLAČILA ali POLETJE IMA VELIKE OČI, 2004
BREZMEJNE BLIŽINE, 2004
STOPINJE PO MAČJE, 2009
POSTAJA, 2009
MOTNJE V RAJU, 2009
BELA VRTNICA, 2010
SADEŽI HOJE, 2013
HRUŠKA V MEDU, 2014
MATURA, 2018
ZMAGOSLAVCI, 2020

 Viri in literatura

M. Cestnik: Sadeži hoje, Ljubljana 2013
M.Drev: Če si doma v svoji hiši, si lahko doma povsod, Delo 2005, št. 101, str. 11Glej tudi

link   Wikipedia
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec
Zadnja sprememba: 23.3.2020, Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5