CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
CVIKL Alojzij
Foto: Msgr. Alojzij Cvikl. Foto: Foto Anka. Vir fotografije: osebni arhiv msgr. Alojzija Cvikla
Galerija slik

CVIKL, Alojzij


Rojen: 
19. junij 1955, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Otroštvo je preživel v delavsko-kmečki družini v Vizorah pri Novi Cerkvi. Osnovno šolo je obiskoval v Novi Cerkvi in višje razrede na Dobrni. Nato se je vpisal na II. gimnazijo v Mariboru, stanoval v jezuitskem malem semenišču in leta 1974 maturiral.

Po odsluženem vojaškem roku se je leta 1977 vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani, od leta 1979 pa je v Torinu (Italija) opravljal delo vzgojitelja in učitelja verouka na zasebni jezuitski gimnaziji. Leta 1980 se je vpisal na rimsko papeško univerzo Gregoriana. Diakonsko posvečenje je prejel 28. marca 1983 v Rimu in imel novo mašo 3. julija 1983 v Novi Cerkvi. Po prvi duhovniški službi v Dravljah pri Ljubljani se je vpisal na podiplomski študij na Fakulteti Lumen Vitae v Bruslju in tam leta 1990 tudi magistriral. Pred imenovanjem za provinciala slovenske jezuitske province leta 1995 je bil ravnatelj Jegličevega dijaškega doma v Zavodu svetega Stanislava v Ljubljani. Leta 2001 je postal rektor papeškega kolegija Russicum v Rimu, leta 2010 pa je bil imenovan za začasnega ekonoma Nadškofije Maribor in hkrati upravljal kot duhovni pomočnik župnijo v Vitanju.

Msgr. Alojzij Cvikl je bil 14. marca 2015 imenovan za mariborskega nadškofa in metropolita ter 26. aprila prejel škofovsko posvečenje v mariborski stolnici, od 13. marca 2017 je tudi podpredsednik Slovenske škofovske konference za obdobje petih let.


Avtor besedila: Jožef Žlaus, Turistično-kulturno društvo Globoče


Dela

Viri in literatura

B. Rustja: Mariborski nadškof metropolit Lojze Cvikl: gost meseca, v: Ognjišče, 2016, št. 3, str. 8–13.
L. Sreš in S. Jezernik: Alojzij Cvikl prevzema novo dolžnost, v: Ogledalo, 2015, št. 105, str. 44
Informacije posredoval msgr. Alojzij Cvikl (maj 2019)Glej tudi

link   Življenjepis msgr. Alojzija Cvikla (Slovenska škofovska konferenca)
link   Wikipedija
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 6.11.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5