CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DEŽELAK Alojz
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

DEŽELAK, Alojz


Rojen: 
6. marec 1942, Trbovlje
Umrl:  18. september 2005, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Rojen v rudarskih Trbovljah se je najprej zaposlil pri trboveljskem Rudniku in se nato preizkusil še v zavarovalniških vodah. Kasneje je postal pomočnik predsednika Republiškega komiteja za tržišče. S tem se je začela njegova kariera v živilski industriji in gospodarstvu ter službovanje v Ljubljani. Kot predsednik sozda Hrana pijača je postal ključna oseba slovenske živilske industrije.
Sokrajani ga imajo v spominu kot prvega moža Kolinske v Ljubljani – njen generalni direktor je bil med letoma 1982 in 2005. Leta 1994 je prejel priznanji Gospodarske zbornice Slovenije in Manager leta. Kljub delovnemu mestu v Ljubljani ni nikoli pozabil na svoje Trbovlje – bil je ustanovitelj in prvi predsednik Društva Zasavcev, ki še danes povezuje Zasavčane, ki živijo in službujejo izven meja Zasavja. Vse funkcije je opravljal do smrti leta 2005.


Dela

 


Viri in literatura

 Rozina, Roman (2006): Zasavski rokovnik. Zagorje ob Savi, RCR


Glej tudiPrispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 17.2.2016, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5