CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DEBELAK Matjaž
Foto: Uroš Hočevar
Galerija slik

DEBELAK, Matjaž


Rojen: 
27. avgust 1965, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Lastnik dveh olimpijskih kolajn prihaja iz vasi Juvanje pri Ljubnem. Smučarski skoki so bili družinska tradicija, skupaj z bratom Janezom sta jih vzljubila prek očeta Hanze, ki je bil tudi sam skakalec. Najprej se je skokov učil v Braslovčah, nato pa v skakalnem klubu Ilirija v Ljubljani.

V svetovnem pokalu je prvič nastopil v sezoni 1985/1986. Največje dosežke je dosegel na olimpijskih igrah v Calgaryju leta 1988, ko je na veliki skakalnici osvojil bronasto kolajno, drugo jugoslovansko in prvo skakalno v zgodovini zimskih športov v takratni državi. Dan pozneje je skupaj s Primožem Ulago, Matjažem Zupanom in Miranom Tepešem osvojil ekipno srebro. Svoj osebni rekord je dosegel leta 1985 v Planici, in sicer 185 m. Takrat je bil to tretji najdaljši skok na svetu. Na svetovnem prvenstvu v Lahtiju leta 1989 je osvojil šesto mesto na mali skakalnici. Leta 1990 je zaradi težav s kolenom zaključil kariero smučarskega skakalca. Nekaj let je deloval kot trener mladih skakalcev v Mislinji. Danes je Matjaž Debelak družinski človek, oče petih otrok in skupaj z ženo Vido lastnik športne trgovine.


Dela

 


Viri in literatura

F. Kralj: Občina Braslovče, Braslovče 2014

Spletni vir:
https://www.rtvslo.si/sport/preostali-sporti/olimpijske-igre-2010/smucarski-skoki/zivljenjsko-formo-prihranil-za-calgary-matjaz-debelak/223087 (Ogled: 27. 9. 2017)


 


Glej tudi

link   Wikipedija


Prispeval/-a: Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5