CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DEBIČ Dane
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

DEBIČ, Dane


Rojen: 
9. junij 1927, Vrbje
Umrl:  8. avgust 2008, Žalec


Kraj delovanja: 


Rodil se je 9. 6. 1927 v Vrbju. Nižjo gimnazijo je obiskoval v Celju in Sremskih Karlovcih. Sodeloval je v narodnoosvobodilnem boju. Zaradi sodelovanja s partizani so mu Nemci med vojno požgali dom in ubili mater, oče je umrl v Dachauu. Po vojni je končal srednjo gradbeno-tehniško šolo v Ljubljani in študij na prvi stopnji Tehniške fakultete v Mariboru. Bil je tudi absolvent politologije na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (FSPN) v Ljubljani. Nekaj časa je bil upravnik stanovanjskega sklada v Žalcu, leta 1980  je postal ravnatelj celjske knjižnice. Bil je tudi urednik revije Obrazi. Svoj prvi članek je objavil leta 1954 v Naši sodobnosti. Sodeloval je tudi pri Besedi, Ljubljanskem dnevniku, Tedenski tribuni, Problemih in Obzorniku. 

V svojih črticah in novelah opisuje svoje tragične doživljaje med vojno in po njej. Njegov roman Brez milosti je bil nagrajen na jubilejnem natečaju Državne založbe Slovenije. Roman Stekleni metulji je bil nagrajen s Prežihovo nagrado. Balada o modri svetlobi je bila nagrajena s Kajuhovo nagrado leta 1964.
 


Dela

Brez milosti, 1955
Stekleni metulji, 1959
Streli na gradbišču, 1959
Balada o modri svetlobi, 1965
Tokovi življenja, 1971
Viri in literatura

D. Debič: Balada o modri svetlobi, Ljubljana 1965
D. Debič: Stekleni metulji, Maribor 1959


Glej tudi

link   Wikipedija
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5