CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DOBNIK Ivan
Foto: Sandi Radovan
Galerija slik

DOBNIK, Ivan


Rojen: 
23. avgust 1960, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Pesnik, prevajalec, esejist in kritik Ivan Dobnik je osnovno šolo obiskoval na Gomilskem in v Preboldu. Po končani gimnaziji v Celju se je vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, kjer je študiral filozofijo in primerjalno književnost. Leta 1988 se je zaposlil v Knjižnici Bežigrad, kjer je delal do leta 1995. Od leta 1995 živi in ustvarja kot svobodni književnik v Ljubljani in Šmatevžu ter ima status samostojnega kulturnega delavca.

Prve pesmi je začel pisati leta 1975, prvič pa so bile objavljene v Brstičih, literarni reviji Gimnazije Celje - Center, Obrazih in literarni prilogi Mladine Mlada pota. Med letoma 1998 in 2008 je bil član uredništva revije Apokalipsa. Bil je idejni pobudnik in odgovorni urednik revije za poezijo in poetično Poetikon, ki je prvič izšla leta 2005. Postal je tudi glavni urednik zbirke Poetikonove lire in tudi soustanovitelj Književnega društva Hiša poezije leta 2006. Leta 2009 je na mednarodnem bienalnem pesniškem srečanju Moneteau poétique osvojil nagrado Palmes poétiques, leto pozneje pa prvo nagrado za poezijo na mednarodnem literarnem natečaju združenja Art grupa Akt v Srbiji. Njegove pesniške zbirke odlikuje motivno, tematsko in formalno izjemno koncizna zgradba. Njegove pesmi so prevedene v francoščino, angleščino, nemščino, italijanščino, poljščino, češčino, slovaščino, srbščino, bolgarščino, beloruščino, danščino, latvijščino, romunščino in makedonščino.


Dela

Osvobajanje, 1980
Kaligrafija lire, 1999
Zapreš svoje oči, 2003
Rapsodija v mrzli zimi, 2005
Zapisi z drevesnih lističev, 2006
Svetilnik, 2008
Bela pesem, 2009
Spiva na zadnji obali, 2009
Pred začetkom, 2010
Druga obala, 2011
Bolska (prototip pesnitve), 2016
Magični pesniški izreki, 2016Viri in literatura

I. Dobnik: Druga obala, Ljubljana 2011
D. Naraglav: Pesniški sen in izbruh, Utrip 2001, št. 10,  str. 18


Glej tudi

link   Wikipedija
link   Rtv slo
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec
Zadnja sprememba: 24.3.2020, Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5