CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DOBNIK Milan
Foto: Vir: Savinjčan, november 1992
Galerija slik

DOBNIK, Milan


Rojen: 
14. avgust 1945, Celje
Umrl:  13. februar 2006, Griže


Kraj delovanja: 


Milan Dobnik je bil priljubljeni profesor zgodovine in geografije, ravnatelj ter župan občine Žalec. Njegova življenjska pot se začenja v kmečki družini leta 1945 na Grobelnem. Po končani srednji šoli se je odločil za študij zgodovine in geografije na filozofski fakulteti. Svojo poklicno pot je je začel na III. osnovni šoli v Celju.

Za svoj dom je Milan s svojo družino izbral Pongrac pri Grižah. Zgodovino in geografijo je poučeval na I. gimnaziji v Celju med letioma 1972 in 1991. Leta 1990 je postal župan Občine Žalec, ki je takrat je obsegala tudi območje današnjih občin Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor in Vransko. To delo je opravljal vse do leta 1998.

Pomembno vlogo je odigral tudi pri osamosvajanju Slovenije. Bil je predsednik Demosa, predsednik Skupščine Občine Žalec in tudi predsednik Odbora za splošni ljudski odpor. Zadnjih sedem let, od 1999 do 2006, je bil ravnatelj OŠ Frana Roša v Celju.Dela

Viri in literatura

Novi tednik, leto XLVIII št. 50, str. 4
Utrip Savinjske doline, leto VIII, št. 2, str. 3


Glej tudiPrispeval/-a: Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5