CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DOMJAN Jože (Ljubo)
Foto: www.vecer.com
Galerija slik

DOMJAN, Jože (Ljubo)


Rojen: 
11. maj 1952, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v Celju, leta 1972 je končal Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, se kot štipendist AERA zaposlil v oddelku za oblikovanje ter se leta 1976, po opravljenem sprejemnem izpitu na Visoki šoli za uporabno umetnost na Dunaju, odločil za študij grafičnega oblikovanja, fotografije in ilustracije. Diplomiral je leta 1980, prejel leto kasneje Herderjevo štipendijo in nadaljeval podiplomski študij na Dunaju. Leta 1985 je bil sprejet v Društvo oblikovalcev Slovenije, leta 1987 si je pridobil status svobodnega ustvarjalca na področju kulture, leta 1995 pa je ustanovil Studio za vizualne komunikacije »Triartes«.
Ukvarja se predvsem z grafičnim oblikovanjem, pretežno s plakatom, logotipi, zaščitnimi znaki, celostnimi grafičnimi podobami, opremo knjig in koledarjev, v zadnjem času pa prevzema tudi scenografijo muzejskih postavitev. Že vrsto let živi in ustvarja v Kasazah pri Petrovčah.
Od leta 1979 naprej je sodeloval na največjih selekcioniranih razstavah po vsem svetu, prav tako je v številnih uglednih galerijah razstavljal sam. S posebnimi naročili je bil vabljen k mednarodnim projektom: Hommage a Max Ponty (Pariz), Drewinski an die Welt (Potsdam), Festival of Central European Culture (London) in Olimpijske znamke Lillehammer (Ljubljana).
Njegovi plakati so v stalnih zbirkah muzejev v Pragi, Varšavi, Lahtiju, Toyami, Brnu, Mexico Cityju, Ljubljani, Osnabruecku, Potsdamu, Parizu, univerzitetni knjižnici v Coloradu, nacionalni knjižnici v Parizu ter številnih zasebnih zbirkah doma in na tujem.
Za svoje oblikovalsko delo je prejel številna priznanja; izpostaviti velja vsaj Herderjevo štipendijo v Hamburgu (1981), I. nagrado in izvedbo na natečaju za celostno grafično podobo »Jugoslavija s svetom«, srebrni celjski grb za posebne dosežke na področju oblikovanja (1992), zlato medaljo za gledališki plakat na BIO – 17. bienale industrijskega oblikovanja (2000) itd.


Biografsko geslo je pripravil A. D. in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

J. Domjan et al.: Oko. Misel. Roka.: pregledna razstava 1973–2013, Žalec 2013
Informacije posredoval: Jože DomjanGlej tudi

link   Mladina
link   Delo
link   Cobiss bibliografija
link   Wikipedija
link   Jože Domjan, Mojster gledališkega plakata (RTV Slovenija)
link   Pregledna razstava Jožeta Domjana (RTV Slovenija)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 12.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5