CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DRAKSLER (POR. RADDA) Sonja
Foto: P. Kuret: Sto slovenskih opernih zvezd, Ljubljana 2005, str. 152
Galerija slik

DRAKSLER (POR. RADDA), Sonja


Rojena: 
5. januar 1927, Dol pri Hrastniku
Umrla:  29. januar 2016, Celovec (Avstrija)


Kraj delovanja: 


Sonja Draksler je del otroštva preživela na Dolu pri Hrastniku, kasneje se je družina preselila v Celje. Že v osnovni šoli se je učila klavir na šoli Glasbene matice v Celju. Pozneje je nadaljevala glasbeni študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Juliju Bettetu. Svojo pevsko kariero je začela v sezoni 1948/49 kot pevka solistka v zboru Slovenske filharmonije. Leta 1951 je še kot študentka debitirala v ljubljanski operi, kjer je ostala do leta 1955. Med drugimi vlogami je pela Magdaleno v Rigolettu, Siebla v Faustu, Suzuki v Madame Butterfly. Izjemen uspeh je dosegla kot Šarlota v Massenetovi operi Werther pod vodstvom dirigenta Lovra Matačića.

Kmalu, leta 1955 je odšla v Ljudsko opero na Dunaj in tam pela ves altovski repertoar (Trubadur, Rigoletto, Martha, Rusalka, Pikova dama, Madame ButterflyHoffmannove pripovedke, Cavalleria rusticana itd.). Na plošče je med drugim posnela opere Carmen, Trubadur, Rigoletto, Hoffmannove pripovedke. Izjemno se je uveljavila v koncertnih dvoranah, kjer je pela velike oratorije in kantate od Bacha, Beethovna (Missa solemnis), Verdija do številnih sodobnih skladateljev. Na Salzburškem festivalu je nastopila v operi Elektra. Z orkestrom dunajskega radia je imela stalne koncertne oddaje. Že leta 1960 je skupaj z Antonom Dermoto in dirigentom Heinrichom Hollreiserjem nastopila na festivalu v Breganzu v Corneliusovi operi Bagdadski brivec, leta 1963/64 je na festivalu v Aix-de-Provenceu pela vlogo Dryade v Straussovi operi Ariadna na Naksosu in tretjo damo v Čarobni piščali.

Veliko je gostovala po Evropi, na Japonskem in v Koreji ter pela na oglednih poletnih festivalih. Obenem je posnela več plošč za Eurodisc, Phillips in Cetro.

Od odra se je poslovila leta 1973 in od tedaj do 89. leta živela v Celovcu. Poročena je bila z zdravnikom Dr. Heinrichom Raddom, s katerim je imela sina in hčer.


Dela

 


Viri in literatura

P. Kuret: Sto slovenskih opernih zvezd, Ljubljana 2005 , str. 152–153
Osebnosti : veliki slovenski biografski leksikon, 1. knjiga, Ljubljana 2008, str. 215


Glej tudi

link   Wikipedia


Prispeval/-a: Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik
Zadnja sprememba: 11.8.2018, Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5