CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DREMELJ Tatjana
Foto: plus.google.com
Galerija slik

DREMELJ, Tatjana


Rojena: 
29. avgust 1952, Maribor
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskovala na Ljubečni in na I. osnovni šoli Celje, prav tako srednjo šolo. Svojo glasbeno kariero je začela kot solistka in kot članica skupine Ultra leta 1972. Prvič je skupaj z New swing quartetom istega leta javno nastopila v javni radijski oddaji radia Celje s prelepo in zahtevno pesmijo Amazing Grace.
1974 je s kvartetom Ultra prvič nastopila tudi na Slovenski popevki, kjer so za pesem Vaska Repnica Potepuh prejeli 3. nagrado občinstva. Leta 1978 je na Slovenski popevki v alternaciji z italijansko pevko Danielo Davolli in pesmijo Atija Sossa Vračam se v domači kraj osvojila nagrado mednarodne strokovne žirije in srebrno nagrado revije Stop. Na mednarodnem festivalu je leta 1983 na Malti, v hudi konkurenci predstavnikov dvanajstih držav, osvojila 1. nagrado mednarodne strokovne žirije. Pela je pesem malteškega avtorja v aranžmaju Mojmira Sepeta.
Od leta 1978 pa vse do leta 1985 je sodelovala na vseh festivalih Vesela jesen v Mariboru in od leta 1978 do leta 1893 na vseh festivalih Melodije morja in sonca.
S pesmijo je prepotovala dobršen del Evrope, celo Sovjetsko zvezo, Nemško demokratično republiko, Italijo, Malto ... in bila edina slovenska pevka, ki je nastopila na eminentni prireditvi v kristalni dvorani moskovskega Kremlja.
Za takratno največjo jugoslovansko glasbeno založbo posnela tri velike kompilacijske plošče evrovizijskih popevk, pri ZKP RTV pa veliko kompilacijskih kaset s festivalov Melodije morja in sonca, Vesela jesen, Slovenska popevka, Opatijski festival itd. Zadnjo samostojno kaseto je skupaj z Otom Pestnerjem izdala pri glasbenem založništvu Helidon.
Leta 1989 je zaradi družinske tragedije prekinila svojo glasbeno kariero.
V času osamosvajanja Slovenije je skupaj z dramsko igralko SLG Celje Anico Kumer ustanovila zasebno gledališče Dva obraza.
Album (kaseta in kompaktna plošča) Zaljubljena je zadnji projekt, v katerem je sodelovala Tatjana Dremelj. Projekt je delo znanih imen slovenske glasbene scene.


Dela

Najbolj znane pesmi, ki jih je prepevala Tatjana Dremelj:

Potepuh (s kvartetom Ultra; avtor V. Repinc)
Moja Pesmica (O. Pestner)
Vračam se v domači kraj (A. Soss)
Vračam se v Piran (Privšek - Budau)Viri in literatura

Povzeto po geslu, ki ga je za Celjski biografski leksikon pripravil Janko Germadnik.

Informacije posredovala: Tatjana Dremelj


Glej tudi

link   Wikipedija
link   Tatjana Dremelj: Praviš mi, pravim ti (Youtube)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 23.2.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5