CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ELSBACHER Konrad
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ELSBACHER, Konrad


Rojen: 
20. februar 1870, Laško
Umrl:  4. november 1943, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Realko in trgovsko šolo je obiskoval v Ljubljani, nato se je vrnil v Laško in se l. 1903 poročil z Aneto Kukec, hčerko Simona Kukca, lastnika pivovarn v Žalcu in Laškem.

Ko je l. 1905 umrl oče Andrej Elsbacher, je Konrad prevzel trgovino v Laškem. Bil je eden glavnih nosilcev slovenskega kulturnega in sploh narodnostnega življenja v Laškem. Po 1. svet. vojni je bil do l. 1921 župan občine Laško. Bil je načelnik trgovske zadruge za sodni okraj Laško, uradno zapriseženi sodnik - laik trgovskega sodišča v Celju, l. 1919 je bil eden izmed ustanoviteljev Zveze slovenskih trgovcev Cvenk-Elsbacher-Ravnikar v Celju, sodeloval je pri zasnovi podjetja "Družba sladkor", bil je predsednik Zbornice za trgovino, obrt in industrijo v Ljubljani, pri isti zbornici tudi predsednik oddelka za trgovino in sofunkcionar Ljubljanske kreditne banke. Konrad Elsbacher je pomagal tudi pri modernizaciji kmetijstva s prodajo poljedelskih strojev. V letih 1921-1936 je bil tudi podžupan občine Laško.Dela

Viri in literatura

M. Kovačič: Znani Laščani, Laško 1994, str. 41


Glej tudiPrispeval/-a: Matej Jazbinšek, Knjižnica Laško
Zadnja sprememba: 12.6.2020, Matej Jazbinšek, Knjižnica Laško

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5