CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ERNST Valter
Foto: Osebni arhiv V. E.
Galerija slik

ERNST, Valter


Rojen: 
18. februar 1942, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Po šolanju v Celju, Ljubljani in tujini se je kot diplomirani arhitekt najprej zaposlil na oddelku za gradbene in komunalne zadeve občine Celje, od tu prešel v specializirano projektantsko firmo Zavod za napredek gospodarstva Celje, leta 1993 pa je ustanovil svoj projektivni biro Arhitekt Ernst d.o.o., ki zaposluje več strokovnih sodelavcev.
Biro izdeluje letno okoli 60 projektov in izvaja inženiringe za vse vrste poslovnih in stanovanjskih objektov ter industrijskih zgradb. Poseben ugled uživa pri Pošti Slovenije d.o.o., kjer nastopa kot ekskluzivni izvajalec, in pri projektiranju dializnih centrov širom Slovenije.
V zadnjem času najbolj izstopata dva projekta, ki dajeta Celju poseben pečat: to sta garažna hiša Glazija, ki zavzema eno najbolj markantnih lokacij v novejši urbanistični pozidavi mesta, in športna dvorana v Športnem parku Celje. Zlasti športna dvorana je objekt, ki daje mestu v mednarodnem merilu poseben status in je po mnenju izvedencev najsodobnejši športni objekt v tem delu Evrope. Odlikuje jo izredno racionalna in domiselna zasnova, ki je omogočila izgradnjo v rekordno kratkem času.
Valter Ernst je prejel bronasti celjski grb za leto 2004 za vrsto kvalitetnih arhitekturnih rešitev, pomembnih za razvoj in ugled Mestne občine Celje.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

Gradivo za pripravo razstave o dobitnikih nagrade celjski grb za leto 2004, ki ga hrani Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje.


Glej tudi

link   Spletna stran Arhitekt Ernst d.o.o.


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 15.3.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5