CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FAJDIGA Vili
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

FAJDIGA, Vili


Rojen: 
14. junij 1918, Trbovlje
Umrl:  10. avgust 1990, Topolščica


Kraj delovanja: 


Vili Fajdiga je eden izmed peščice trboveljskih posebnežev, ki so bili med lokalnimi prebivalci znani in dobro sprejeti. Rojen leta 1918 v glasbeni zelo nadarjeni družini je že od malih nog užival v muziki in spoznaval čarobni svet petja in igranja. Pri petnajstih letih je že zelo dobro igral na kitaro in skupaj z očetom (violinistom) nastopal ob različnih priložnostih, tako znotraj lokalnega okolja kot širše. Njegovo igranje na kitaro v kasnejših letih je bilo nekaj posebnega – uporabljal je namreč »slide« tehniko igranja in na strune »brenkal« s pomočjo prazne steklenice ali kozarca, le-to pa kombiniral s citrarskimi prijemi in odprto kitarsko uglasbitvijo. Ni pa le igral na kitaro, zraven je tudi prepeval – dobro se je počutil v preigravanju vseh glasbenih zvrsti in prepeval ljudske ter popularne pesmi, ki jih je tudi predelal in po svoje aranžiral. Fajdiga pa je ustvarjal tudi avtorske skladbe, skozi katere sta zveneli njegovi geografska in socialna umeščenost, domače-trpka in začutena od vsakega Trboveljčana, ki je Fajdigovo muziko slišal »v živo« ali le na posnetku.

Glasbeno izročilo Vilija Fajdige se je ohranilo samo na enem posnetku, o katerem je Ičo Vidmar v Mladini leta 2003 zapisal: »Tako sta leta 1977 na tedaj običajen prenosni kasetnik in na žalost samo na eno kaseto dva mlada zasavska gobosledca pred Fajdigovo bajto posnela muhavega muzikanta, ki jima je ob komadih govoril, štrenal in predvsem razgrnil osupljivo in navdušujočo paleto komadov, priredb narodnih, nabranih in predelanih filmskih, knapovskih, lokalnih in kvantaških.«


Dela

Album:

- Za fuk pa špila gramofon, 2003Viri in literatura

- Slovenski glasbenoinformacijskih center: http://www.sigic.si/?mod=search&action=avtor&id=125
- Vidmar, Ičo v Mladina (št. 41, 17.10.2003): http://www.mladina.si/101869/vili-fajdiga-za-fuk-pa-spila-gramofon/Glej tudi

link   Vili Fajdiga (Youtube)


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5