CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FAZARINC Zvonko
Foto: Osebni arhiv Z. F.
Galerija slik

FAZARINC, Zvonko


Rojen: 
17. januar 1928, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 
ZDA


Rojen v Medlogu pri Celju kot potomec znane družine Fazarincev (stari oče je bil med drugim dolgoletni župan celjske okoliške občine). V Celju je obiskoval osnovno in srednjo šolo (gimnazijo v času okupacije), se zgodaj navdušil za elektroniko, maturiral leta 1946 in se vpisal na ljubljansko univerzo. Že kot študent si je ustvaril družino in ob delu diplomiral kot elektroinženir leta 1953.
Zaposlil se je kot razvojni inženir na inštitutu, si kmalu pridelal ugled, zato so ga povabili kot predavatelja na univerzo, toda pogoj je bil doktorat. Odločil se je za radikalno potezo, odšel v Ameriko, njegovo do takrat uspešno delo pa mu je omogočilo vpis na stanfordsko univerzo (Kalifornija).
Družina je prišla kasneje za njim, sam pa je v štirih letih opravil doktorat in se zaposlil. Začetek je bil težak, saj je družina preživljala finančne stiske, toda leta 1965 je začel z delom v Hewlett – Packardovem laboratoriju in postalo je mnogo lažje. Zaradi odličnih razvojnih možnosti in dobrega dohodka je ostal takrat še majhni firmi zvest, poleg tega pa je začel predavati določena področja fizike in elektrotehnike na elektrotehničnem oddelku stanfordske univerze.
V Hewlett – Packardovem podjetju je od leta 1972 posredno ali neposredno vodil številne raziskovalne projekte z medicinskega, analitskega, komunikacijskega in sistemskega področja. V času, ko je bil dve leti znanstveni sodelavec podpredsednika firme za Evropo v Ženevi, je na skoraj stotih evropskih univerzah predaval o uporabi računalniške tehnologije pri študiju oz. podajanju določenih znanstvenih vsebin. Zadnja leta je delal kot znanstveni svetnik podpredsednika za raziskovalno in razvojno dejavnost Hewlwtt – Packarda.
Zlasti dragoceno pri njegovi uspešni znanstveni karieri je, da je ohranil stike s Slovenijo in tudi Celjem. Iz njegovega strokovnega sodelovanja z obema slovenskima univerzama je izšlo nekaj koristnih rezultatov, tako da mu je slovenska vlada leta 1994 podelila naziv Ambasador Republike Slovenije v znanosti.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

D. Bajt: Slovenski kdo je kdo, Ljubljana 1999, str. 118
B. Cvelfar: Zvonko Fazarinc – Ko postane vrhunska znanost povsem preprosta, v: Znameniti Celjani, Celje 2004, str. 80–81
E. Kobal: Strast po znanju in spoznavanju: pogovori z velikimi slovenskimi znanstvenicami in znanstveniki, 1. zvezek, Ljubljana 2003Glej tudi

link   Zvonko Fazarinc v oddaji Prava ideja, 2010 (RTV Slovenija)
link   Zvonko Fazarinc v oddaji Nedeljski gost na Valu 202, 2010
link   Zvonko Fazarinc v oddaji Svet od blizu (Kanal A)
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 12.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5