CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FELICIJAN Franjo
Foto: Franjo Felicijan. Vir fotografije: osebni arhiv Katarine Kotnik
Galerija slik

FELICIJAN, Franjo


Rojen: 
16. februar 1913, Vitanje
Umrl:  3. avgust 1994, Slovenske Konjice


Kraj delovanja: 


Rojen je bil očetu Martinu in Frančiški Felicijan. V zakonu se jima je rodilo petero otrok. Franjo je bil najstarejši, imel je še štiri mlajše sestre. V Vojnik se je družina iz Vitanja preselila leta 1920, ko je oče hišo, v kateri je bila lončarska delavnica, odkupil od vojniškega lončarja Potočnika. Franjo je v Vojniku obiskoval nižjo gimnazijo, kjer je zaključil štiri razrede, za nadaljnje izobraževanje pa ni bilo denarja.

Ob knjigah, strokovni literaturi in praktičnem delu se je kasneje izpopolnjeval in izobraževal kar sam. Pri Sokolu je bil pomemben igralec v dramski skupini. Aktiven je bil tudi pri izgradnji sokolskega doma. Leta 1942 je opravil mojstrski izpit v Gradcu v Avstriji in po smrti očeta prevzel lončarsko delavnico. Izdeloval je okrasne keramične pečnice za peči, kaminske obloge za kamine, zidne ploščice, jaslice idr. Njegovi izdelki so bili znani po izjemni kakovosti; z njimi je sodeloval na mnogih razstavah in sejmih. Leta 1947 se je poročil s svojo izvoljenko Faniko in leta 1948 se jima je rodil sin Martin. Bil je aktiven član in predsednik Kulturno umetniškega društva France Prešeren Vojnik. Njegovo večje pomembno delo je oprema Slovenskega kulturnega doma v Trstu.

V Celju ga je pri zdravstvenem domu na prehodu za pešce zbil nevesten voznik. Odpeljali so ga v celjsko bolnišnico. Ker ni mogel hoditi, so ga namestili v dom starostnikov v Slovenske Konjice, kjer je leta 1994 umrl star 81 let. Pokopan je na pokopališču v Cerknici.


Avtor besedila: Marko Zdovc, Turistično društvo Vojnik


Dela

Viri in literatura

M. Zdovc: Zapiski s pogovora s sestro Franja Felicijana Katarino Kotnik (april 2019)
M. Zdovc: Zapiski s pogovora z umetnostno zgodovinarko prof. Mileno Moškon (april 2019)Glej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 17.12.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5