CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FELICIJAN Jožef (Josip, Joseph)
Foto: Dr. Jožef Felicijan. Vir fotografije: osebni arhiv Katarine Kotnik
Galerija slik

FELICIJAN, Jožef (Josip, Joseph)


Rojen: 
28. september 1916, Škofja vas
Umrl:  10. april 1993, Toronto (Kanada)


Kraj delovanja: 


Dr. Jožef (Josip, Joseph) Felicijan je bil rojen materi Jožici Felicijan. Bil je nezakonski sin, njegov oče po rodu Madžar je padel v prvi svetovni vojni. Bil je edinec, v šoli pa zelo nadarjen učenec. Po smrti matere se je preselil v Vojnik, kjer je stanoval pri teti Mariji Senegačnik in stricu Mihaelu. S pomočjo sorodnikov in s podporo vojniških duhovnikov je leta 1937 maturiral na Državni realni gimnaziji v Celju.

Vpisal je študij zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je leta 1943 diplomiral na oddelku za zgodovino, leta 1945 je opravil še doktorat. Ob koncu druge svetovne vojne se je kot domobranski častnik iz Ljubljane z domobranci umaknil na avstrijsko Koroško, nato pa je preko Rima odšel v Ameriko. Od leta 1951 je bil profesor na kolidžu v mestu Steubenville in kasneje na kolidžu sv. Janeza v Clevelandu v državi Ohio v ZDA, kjer je bil zaposlen do upokojitve. Leta 1967 je v Avstriji izšla njegova knjiga z naslovom “The Genesis of the Contractual Theory and the Instalation of the Dukes of Carinthia”.

Pred upokojitvijo leta 1982 ga je zadela možganska kap. Bil je v oskrbi pri nekaterih slovenskih družinah in domovih starostnikov v Clevelandu in Torontu. Od novembra leta 1989 je bil v domu starostnikov Lipa, kjer je 10. aprila 1993 v 77. letu starosti umrl. Pokopan je na katoliškem pokopališču Assumption Cemetery v Torontu v Kanadi. Lokacija groba z njegovim spominskim obeležjem se na pokopališču nahaja na območju št. 25, odsek št. 5, grob št. 55.


Avtor besedila: Marko Zdovc, Turistično društvo Vojnik


Dela

The genesis of the contractual theory and the installation of the dukes of Carinthia, 1967
Slovenstvo in prva ustava ZDA (l. 1776), 1995
Viri in literatura

Izvestje državne realne gimnazije v Celju: 1936−1937, Celje 1937, str. 55, 60
J. Felicijan: The Genesis of the Contractual Theory and the Instalation of the Dukes of Carinthia, Celovec 1967 (izvod knjige v zbirki avtorja)
The New Catholic Encyclopedia, Washington 2003, str. 41
M. Zdovc: Zapiski pogovora s sestrično dr. Jožefa Felicijana Katarino Kotnik (april 2019)
Korespondenca avtorja z g. E. Fortuna, Assumption Cemetery, Kanada – podatki s fotografije spominskega obeležja dr. Josepha Felicijana − foto E. Fortuna (maj 2019)
Spletni vir: sl.wikipedia.org


Glej tudi

link   Cobiss bibliografija
link   Wikipedija


Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 17.12.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5