CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FILAČ Marija Mija
Foto: osebni arhiv Mije Filač
Galerija slik

FILAČ, Marija Mija


Rojena: 
31. januar 1924, Trbovlje
Umrla:  14. marec 2017, Trbovlje


Kraj delovanja: 


Marija Mija Filač, z dekliškim priimkom Grabner, je bila rojena v Trbovljah. Ob mami in očetu je preživela otroštvo tudi s starejšim bratom Vinkom. Osnovno šolo je obiskovala v Trbovljah, nato meščansko šolo, ki jo je končala leta 1939. Že takrat je želela na učiteljišče, kjer so bili sprejemni izpiti ter vpis vsako drugo leto. Imela je priporočilo razredničarke Kriste Schuler, a ni bila sprejeta, ker so imeli prednost fantje in krščansko usmerjena dekleta. Do aprila leta 1941 je nato obiskovala trgovsko šolo v Celju. Po nemški okupaciji se je uprla očetu in ni več hotela obiskovati šole, kjer so poučevali samo v nemškem jeziku.

Od otroških let je pela v mladinskem pevskem zboru Trboveljski Slavček in z njim tudi gostovala v mnogih mestih. V zboru je bila aktivna tudi po vojni, ko so leta 1949 iz članov nekdanjega zbora Slavček ustanovili Mešani pevski zbor. Do oktobra 1960 je imel zbor že 109 članov.

Za kratek čas se je zaposlila v Trboveljski premogokopni družbi. Marca leta 1944 pa je prejela obvestilo s terena, naj se udeleži učiteljskega tečaja na osvobojenem ozemlju v Beli Krajini. Pedagoško akademijo je končala kasneje ob delu. Ves čas delovne dobe je učila v osnovni šoli Alojza Hohkrauta Trbovlje, trikrat je imela mandat upraviteljice šole, drugače pa je poučevala. Ob rednem delu se je odločila, da je treba v Trbovljah ustanoviti društvo, ki bo skrbelo za dobro lokalnih otrok - Društvo prijateljev mladine. Občina Trbovlje je bila tako med redkimi slovenskimi občinami, ki je imela to društvo že leta 1953. Skoraj trideset let je bila Filačeva prostovoljna predsednica društva in za to delo prejela številna priznanja (npr. Plaketa Kurirja Jovice). Na občinskem nivoju je aktivno sodelovala pri zbiranju sredstev za gradnjo počitniškega doma na Debelem Rtiču.

Po upokojitvi je pisala številne članke v različne revije, več kot deset let pa je  aktivno sodelovala na območnem srečanju literatov seniorjev Zasavja.


Dela

 


Viri in literatura

 osebni pogovor


Glej tudi

link   Intervju z Mijo Filac na portalu Sr(e)cno Trbovlje


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5