CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FIRŠT Nenad
Foto: Osebni arhiv N. F.
Galerija slik

FIRŠT, Nenad


Rojen: 
6. november 1964, Zagreb (Hrvaška)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v družini brez izrazite glasbene tradicije, imel pa je neomajno podporo staršev pri svojem zanimanju za glasbo. Šolal se je v Zagrebu, obiskoval glasbeno šolo in kot svoj prvi instrument izbral harmoniko. Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani in diplomiral leta 1988 iz violine pri prof. Roku Klopčiču. Vzporedno in po diplomi se je izpopolnjeval na domačih in mednarodnih tečajih za komorno glasbo in se uveljavil kot uspešen skladatelj.
S skladanjem se je srečeval že ob svojih glasbenih začetkih v Zagrebu in prešel preko prvih, najpogosteje zelo tonalnih skladb, do eksperimentov, s katerimi skuša prodreti v še neodkrite zvočne svetove in ustvariti nove tonske barve in kombinacije. Med njegove glasbene začetke spadajo dela kot npr. musical Kraljica cvetja ali balet Zaljubljeni raček, njegov Tretji godalni kvartet je leta 1988 prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani, med njegova najuspešnejša dela pa se uvršča skladba za violino – solo Something wild, ki so jo igrali že skoraj po vsem svetu in jo je napisal dan pred svojim diplomskim koncertom.
Med svoje najbolj posrečene skladbe šteje med drugimi Koncert za violino in orkester, Concertino za kontrabas in komorni orkester, III. godalni kvartet, Koncert za violončelo in orkester, Lovce sanj za simfonični orkester, Monotipije itd.
Njegova glasbena preteklost je pestra; s 16 let je igral klavir v džezovski skupini, pozneje v njej dirigiral, imel lastno rock skupino, med letoma 1982/92 je igral v zagrebškem godalnem kvartetu Sebastian, od leta 1988 pa živi v Celju, kjer je zaposlen kot vodja glasbene dejavnosti na Zavodu za kulturne prireditve (Celeia) Celje. V svet glasbenega dogajanja posega tudi širše in organizacijsko; je umetniški vodja in dirigent Celjskega godalnega orkestra, vodil je številne slovenske in mednarodne glasbene projekte (Glasbeno matico Slovenije 1993/98, tabor Glasbene mladine Slovenije 1996/2002) in predaval na mednarodnih tečajih za klasično glasbo v Avstriji. Je generalni sekretar Zveze Glasbene mladine Slovenije in predsednik Društva slovenskih skladateljev.
Odkritje prastarega instrumenta (piščali) iz medvedove kosti ga je inspiriralo za skladbi Glasba divjih bab in Klic iz …
Leta 2009 je prejel nagrado Prešernovega sklada.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

B. Cvelfar: Nenad Firšt – Skladatelj, violinist, dirigent, v: Znameniti Celjani, Celje 2004, str. 106–107
F. Križnar, T. Pintar: Sto slovenskih skladateljev, Ljubljana 1997
S. Pezdir: O mejah, ki so ostale: zaradi ustvarjanja zaprto, Delo 1996, št. 80, str. 8
M. Podjed: Tretji godalni kvartet za tri otroke in Alenko: skice s celjsko družino Firšt, Novi tednik 2003, št. 23, str. 20–21
L. Stefanija: O glasbeno novem, Ljubljana 2001Glej tudi

link   Celjski godalni orkester
link   Nenad Firšt
link   Društvo slovenskih skladateljev
link   Wikipedija
link   Prešernov nagrajenec Nenad Firšt, 2009 (RTV Slovenija)
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 12.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5