CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GAJŠEK Risto
Foto: Arhiv knjižnice.
Galerija slik

GAJŠEK, Risto


Rojen: 
9. november 1923, Litija
Umrl:  24. avgust 2004, Celje


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v Litiji, pri treh letih pa se je s starši preselil v Celje. V mestu je obiskoval osnovno in srednjo šolo, v času nemške okupacije pa je postal mladinski aktivist in skojevec. Nemci so ga zaprli v zloglasni Stari pisker, kjer je bil s somišljeniki že obsojen na smrt, nato pa so ga prestavili v Mariborske zapore in od tam v taborišče Dachau, od koder se je vrnil junija 1945.
Po vojni se je z veliko energijo posvetil javnemu delu v Celju, predvsem na področju gospodarstva. Sam se rad spominja številnih gospodarskih razstav, ki so utrjevale ugled Celja kot pomembnega poslovnega središča takratne države, sodeloval pa je tudi pri nastanku novih podjetij, ki so takrat Celju zagotavljala visoko mesto na lestvici družbenega proizvoda: Merx, Moda, Kovinotehna, Javna skladišča, Interevropa, prva samopostrežna trgovina v Sloveniji Center (1959) itd. Bil je član gradbenega odbora ob gradnji hotela Dobrna in je sodeloval pri oblikovanju sodobnega koncepta Obrtnega sejma v Celju. Opravljal je tudi druge številne javne funkcije, med drugim je bil tudi podpredsednik občine Celje. V pokoj je odšel leta 1981 kot direktor Zavoda Golovec.
Druga plat njegovega dela je bila posvečena kulturi. Leta 1949 sta z Egonom Kunejem ustanovila Komorni moški zbor in v njem je tudi sam prepeval 26 let ter pisal o njegovih pomembnih dogodkih ali obletnicah. Veliko vlogo je opravil pri nastanku Radia Celje, ki se je prvič oglasil na velikem ljudskem zborovanju Štajerska v borbi 19. septembra 1954. Postal je njegov prvi direktor in hkrati človek za vse. Istega leta je v sodelovanju s prof. Tinetom Orlom napisal scenarij za dvajsetminutni dokumentarni film z naslovom Celje – mesto ob Savinji, ki je zajel med drugim tudi dogodke ob katastrofalni poplavi.
Tudi po upokojitvi je ohranil stik z utripom javnega življenja v mestu. Med drugim je dolga leta vodil Območno združenje borcev NOB, posvetil pa se je tudi skupnosti internirancev taborišča Dachau, ki je bila ustanovljena v Celju leta 1989, postal predsednik internirancev za Slovenijo in član Mednarodnega komiteja s sedežem v Parizu.
S svojim delom in miselno širino je svoje mesto svojega časa pomembno zaznamoval.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

T. Vrabl: Pogreša politično kulturo, Novi tednik 1998, št. 45, str. 28
T. Vrabl: Risto Gajšek - v spomin, Novi tednik 2004, št. 35, str. 3
Novi tednik, Radio Celje – 50 let, Tednikova petica 2004, str. 13 in 29Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 12.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5