CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GERKEŠ Nataša
Foto: twitter.com
Galerija slik

GERKEŠ, Nataša


Rojena: 
29. december 1965, Celje
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Rodila se je v Celju, obiskovala I. osnovno šolo in že zelo zgodaj kazala nagnjenost do novinarskega dela. Bila je članica novinarskega krožka, redno je pošiljala svoje prispevke v otroško oddajo Pionirski tednik, leta 1980 pa je bila izbrana med 5 najboljših pionirjev – dopisnikov v Sloveniji.
Šolanje je nadaljevala na I. gimnaziji Celje in v tretjem letniku začela na Novem tedniku – Radiu Celje opravljati počitniško novinarsko prakso. S honorarnim delom je nadaljevala še naslednje leto in maturirala leta 1984.
Po končani gimnaziji se je vpisala na Fakulteto za sociologijo, politične vede in novinarstvo, diplomirala in se 1. 11. 1990 redno zaposlila pri NT – RC. Že med študijem je nekaj časa honorarno delala v uredništvu dopisništva Radia Slovenija in vsak teden pošiljala prispevke o dogajanju na Celjskem v rubriko Po Sloveniji na Val 202, sodelovala pa je tudi s številnimi drugimi radijskimi in časopisnimi hišami in programi.
Pogum in smisel za aktualnost sta jo vodila neposredno pred izbruhom vojne v BiH, tako da je poročala iz Sarajeva, pošiljala novice tudi z vzhodnoslavonske fronte, iz Knina, terensko novinarsko delo pa je opravljala tudi kasneje v času vojne za Slovenijo. Leta 1997 je postala odgovorna urednica Radia Celje in podatki Mediane za leto 1998 so pokazali, da je bilo njeno delo očitno uspešno, saj se je poslušanost celjskega radia v tem obdobju precej povečala.
Posebej se je zapisala v spomin radijskih poslušalcev tistega usodnega večera na 4. november 1998, ko je narasla Savinja s pritoki ponovno začela ogrožati lokalno prebivalstvo. O nevarnem naraščanju voda je začela poročati ob 23. uri in vztrajala do 14. ure naslednjega dne. Na osnovi podatkov, ki jih je sproti dobivala od kriznega centra, gasilcev in policije, je lokalno prebivalstvo obveščala o stopnji ogroženosti in marsikdo je po njeni zaslugi še pravočasno rešil, kar se je rešiti dalo. V svoje obveščanje je vnesla tudi prepoznavno humanistično noto, tako da je bila ogroženim ne le informacijska ampak tudi prijazna človeška opora.
Od leta 2002 je zaposlena na Ministrstvu za izobraževanje in znanost v službi za odnose z javnostmi.
Nataša Gerkeš je prejela bronasti celjski grb za svoje novinarsko in uredniško delo na Radiu Celje, še posebej pa za požrtvovalno poročevalsko delo, ki ga je opravila v času poplave novembra 1998.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

V. Vatovec Einspieler: Celjanka za tretje tisočletje - Nataša Gerkeš, Večer 2000, št. 226, str. 21
Gradivo z utemeljitvijo pobude za podelitev bronastega celjskega grba Nataši Gerkeš, ki so ga pripravili predlagatelji, Celje 1999.Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 12.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5